odlazak i tendencije

Izetbegović: Čović želi čiste dijelove BiH

Vijesti / Flash | 26. 06. 2017. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima u Sarajevu da smatra predizbornom kampanjom ''postupke Dragana Čovića – odlazak šestorici čelnika nekadašnje Herceg-Bosne u Haag, i njegovu tendenciju za etnički čistim dijelovima BiH''.

''Mislim da Čović dobro zna da on ne može utjecati na definiciju udruženog zločinačkog poduhvata i dobro zna da to jeste bio izvršilački poduhvat koji je porušio gradove i odnos Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini. Ovakve stvari slušat ćemo još budući da je predizborna kampanja krenula godinu dana ranije'', kazao je Izetbegović.

Šestorica čelnika nekadašnje Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Berislav Pušić prvostepenom presudom proglašeni su krivima i osuđeni na 111 godina zatvora. Pravomoćna presuda očekuje se krajem godine.

Čovićev postupak, mišljenja je Izetbegović, neće utjecati na to da bude drugačija definicija haške presude, niti da se nešto bitno mijenja u strukturi kako je organizirana zemlja, a niti da se zakoni provuku koji su u ovom času u proceduri.

''Sve će to s 2018. godinom proći'', poručio je Izetbegović odgovarajući na pitanja novinara nakon odavanja počasti poginulim borcima na mezarju Kovači povodom Dana šehida.

Također, uputio je komentar na izjavu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da "jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu veleposlanika BiH u Nizozemskoj Mirsade Čolaković", koja je odbila da njegovo pismo u vezi s revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali nije precizirao na kog člana točno misli.

''Uopće nije bilo prijedloga za smjenu Čolaković, niti dolazi u obzir da bude smijenjena. Prije svega Crnadak je slao pisma za koja nije imao ovlaštenja, upustio se u to da tumači međunarodnu politiku uime Predsjedništva BiH, a onda se čudi zašto je Čolaković postupila kako je postupila. Tako da je vrijeme da ta čitava stvar ostane iza nas'', rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close