Sjednica Interresorne radne skupine

Nelson: Ne treba odgađati izmjene Izbornog zakona, kazneno goniti prevarante

Članovima Interresorne radne skupine obratio se i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson koji je napomenuo da se ne očekuje da će sve biti odjednom riješeno
Vijesti / Flash | 02. 06. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ukazali su na današnjoj sjednici Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva na potrebu za suštinskim promjenama u cilju jačanja demokracije jer su izbori osnova svakog demokratskog društva.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozvao je članove Skupine da rade na izmjeni izbornog zakonodavstva u smislu omogućavanja implementacije presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, kao i preporuka OSCE-a i ODIHR-a te Venecijanske komisije.

Video:Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva

''Prebrojavanje svakog glasa bez manipulacije obveza je svih odgovornih. Nema razloga da se ne urade izmjene izbornog zakonodavstva na koje su i promatrači na izborima ukazivali više puta'', podvukao je.

Napomenuo je da je popunjavanje biračkih odbora jedan od problema koje je potrebno adresirati, tu su i tehnološka rješenja koja bi osigurala veću transparentnost, kao i obuka ljudi uključenih u izborni proces i sve su to promjene koje trebaju osigurati efikasnost izbornog sustava, piše BHRT.

Članovima Interresorne radne skupine obratio se i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson koji je napomenuo da se ne očekuje da će sve biti odjednom riješeno, ali je potrebno posvetiti se promjenama koje imaju šansu za implementaciju.

S obzirom na ograničeno vrijeme ove godine kada bi trebale biti urađene izmjene izbornog zakonodavstva, Nelson je podsjetio da će sve što predloži Interresorna radna skupina biti predmet rasprava u parlamentu BiH.

''Važno je osigurati da se spriječe pokušaji da se rade reforme koje će izborni proces vratiti unazad i učiniti ga manje transparentnim'', naveo je Nelson.

Kaže da nema nikakve dileme da je prebrojavanje svakog glasa bez manipulacija obveza svih stranaka i lidera te da nema razloga za odgađanje izmjena Izbornog zakona BiH.

''Reforma procesa odabira i popunjavanja biračkih odbora, točnost biračkog popisa, uvođenje tehnoloških rješenja u proces brojanja glasova i bolja obuka promjene su koje će pojačati efikasnost izbornog procesa i dovesti do povjerenja građana. Treba raditi na jačanju odgovornosti, a to zahtijeva kazneno gonjenje onih koji čine izborne prijevare'', napomenuo je Nelson.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec u obraćanju članovima Skupine najavila je da će nastaviti pružati stručnu, tehničku i logističku pomoć u zahtjevnom procesu izmjena i u radu skupine u svim fazama kako bi to dovelo do uspješne završnice.

Kazala je da je Misija OSCE-a već ranije mnogo radila s predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koji nisu dio ove Interresorne radne skupine, na izmjenama podzakonskih akata što je u nadležnosti SIP-a.

Pozvala je stoga da oni budu uključeni i u ovu skupinu, dodajući da SIP mora sudjelovati u radu Interresorne radne skupine jer je u pitanju institucija koja će provoditi sve reforme koje se donesu, a i njihovo znanje bilo bi korisno za donošenje boljih rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close