Koalicija "Pod lupom"

Izborni dan u Doboju i Srebrenici uglavnom protekao mirno i bez većih problema

Promatrači izbora u gradu Doboju imali su nesmetan pristup biračkim mjestima i mogućnost adekvatne kontrole procesa, što nije bio slučaj na redovnim izborima koji su poništeni.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2021. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preliminarna ocjena Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" ponovljenih izbora u Gradu Doboju i općini Srebrenica je da je izborni dan na većini biračkih mjesta protekao mirno i bez većih problema, priopćeno je danas.

Promatrači izbora u gradu Doboju imali su nesmetan pristup biračkim mjestima i mogućnost adekvatne kontrole procesa, što nije bio slučaj na redovnim izborima koji su poništeni. Izbori u Srebrenici su protekli mirno, ali i u sjeni bojkota dijela političkih stranaka i birača. Izborne nepravilnosti evidentirane na izborni dan uglavnom su se događale u gradu Doboju.

Na određenim biračkim mjestima zabilježena su teža kršenja izbornog procesa. Ove prijave se odnose na zastrašivanje i pritiske na birače na tri biračka mjesta u Doboju i jednom u Srebrenici, zloupotrebe pomoći pri glasanju na četiri biračka mjesta u Doboju i sumnje na kupovinu glasova u okolini jednog biračkog mjesta u Doboju.

Po učestalosti, najčešće nepravilnosti odnose se na "obiteljsko glasanje" na svakom drugom promatranom biračkom mjestu, vraćanje birača jer se nisu nalazili na izvodu iz CBS-a za to biračko mjesto na trećini promatranih biračkih mjesta, te neisticanje liste članova biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu na svakom petom biračkom mjestu, iako je to obveza od 2018. godine i jedna od preporuka Koalicije "Pod lupom" koju je implementirala Središnje izborno povjerenstvo BiH (CIK BiH). 

Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na promatranim biračkim mjestima za gradonačelnika grada Doboja i načelnika općine Srebrenica su pokazali za Doboj: Boris Jerinić (SNSD) 65,2 posto osvojenih glasova, Cvijan Filipović (SDS) 18,3 posto osvojenih glasova i Srđan Todorović (SP) 16,5 posto osvojenih glasova, a za Srebrenicu: Mladen Grujičić (Zajedno za Srebrenicu) 96,7 posto osvojenih glasova, Alija Tabaković (SDA) 2,6 posto osvojenih glasova, Mile  Janjić (Nezavisni) 0,4 posto osvojenih glasova i Aleksandar Simić (Nezavisni) 0,3 posto osvojenih glasova.

Izlaznost 50 posto

Koalicija "Pod lupom" je pratila informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 19 časova na ponovljenim izborima u Srebrenici je 50,9 posto (s marginom statističke greške od +/- 5,61 posto na intervalu od 95 postotne točnosti), a u Doboju 54,7 posto (s marginom statističke greške od +/- 2,17 posto na intervalu od 95 procentne točnosti). Preliminarni podaci s uzorka promatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Srebrenici i Doboju manja za oko 14 posto u odnosu na redovne lokalne izbore održane 15. studenog prošle godine.

Utvrđivanje rezultata na biračkim mjestima uglavnom je proteklo u skladu sa zakonom i propisima. Neslaganje u testu točnosti zabilježena su na tri biračka mjesta, dok su nepravilnosti u utvrđivanju rezultata i prigovor na proces brojanja glasova zabilježeni na po jednom biračkom mjestu u Doboju. Prilikom otvaranja glasačke kutije na šest biračka mjesta zabilježeno je da su kemijske olovke bile na stolu za brojanje glasova.

Na jednom biračkom mjestu primijećeni su problemi s pakiranjem izbornog materijala. Ulazak neovlaštenih osoba na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja je zabilježen na pet biračkih mjesta. Na dva biračka mjesta, obrazac brojnog stanja i obrasce za zbirnim rezultatima nisu potpisali svi članovi biračkog odbora. Na svakom petom promatranom biračkom mjestu žuta kopija obrasca sa zbirnim rezultatima ili nije izvješena ili je izvješena, ali je nečitka.

Zatvaranje biračkih mjesta je izvršeno u skladu s propisima. Skoro sva biračka mjesta su zatvorena do 19 sati i 15 minuta izuzev tri biračka mjesta u Doboju koja su zatvorena poslije. Na svim biračkim mjestima koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19 sati je omogućeno glasanje. Na svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora. Promatrači Koalicije "Pod lupom" su nakon zatvaranja biračkih mjesta neometano pratili proces brojanja glasova.

Također, neometano su pratili proces glasanja, te su zabilježili otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i dva biračkom mjestu u Srebrenici (105B015 i 105B005).

Glasanje bez važećih identifikacijskih dokumenata je zabilježeno na osam biračkih mjesta, od kojih je pet u Doboju, a tri u Srebrenici.

Vraćanje birača s biračkog mjesta

Vraćanje birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Središnjeg biračkog spiska je zabilježeno na trećini biračkih mjesta (do deset takvih slučajeva)

Promatrači Koalicije "Pod lupom" su zabilježili obiteljsko glasanje na više od polovine biračkih mjesta i u Doboju i u Srebrenici (do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti). Na 22 biračka mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 19 u Doboju.

Neovlaštene osobe (npr. predstavnici LIK/LIP-a, policija, predstavnici političkih subjekata i/ili predstavnici lokalnih vlasti) nisu se duže zadržavale na biračkim mjestima i remetile proces glasanja. "Bugarski voz" (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) nije zabilježena ni na jednom promatranom biračkom mjestu.

Na tri biračka mjesta u Doboju tijekom glasanja se nisu primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Koaliciji "Pod lupom" je prijavljeno sedam situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Najveći dio njih se odnosi na stranačke pomagače pri glasanju birača, kojima, onako kako je propisano Izbornim zakonom BiH, pomoć pri glasanju očigledno nije trebala. To je prijavljeno na sljedećim biračkim mjestima u Doboju: 038B027, 038B029, 038B068 i 038B079. Koalicija je zaprimila i prijavu o navodnoj kupovini glasova u blizini biračkog mjesta 038B029, kao i druge nepravilnosti u blizini ovog biračkog mjesta poput nagovaranja birača i dijeljenja letaka sa instrukcijama za koga glasati. O navodima o kupovini glasova obaviještena je nadležna policijska uprava koja se naknadno oglasila da navedena prijava nema elemenata kaznenog djela.

Tijekom procesa glasanja zabilježene su primjedbe ili prigovori na petnaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici.

Promatrači Koalicije su zabilježili da na četiri biračka mjesta u Srebrenici i jednom biračkom mjestu u Doboju, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obvezu da budu prisutni na biračkom mjestu u šest sati ujutro

Šest biračkih mjesta u Doboju nije uređeno prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-19.

Na svakom petom biračkom mjestu nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Doboju i u Srebrenici, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Doboju.

Postotak biračkih mjesta otvorenih točno u sedam sati ujutro je 89 posto, dok je većina preostalih biračkih mjesta otvorena s neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem dužim od 15 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close