Nama je isto?!

Izbori u Americi utječu na život svakog pojedinačnog čovjeka u suvremenom čovječanstvu

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 06:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U očekivanju predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama koji se održavaju danas, na kojima Amerikanci biraju između demokrate Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa, proteklih dana svoja viđenja i očekivanja iznosile su brojne osobe u BiH.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je Feni da su zapadne zemlje prepustile Europskoj uniji da vodi ključne političke procese u BiH i to će tako biti i s jednim i drugim potencijalnim pobjednikom izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ne očekujem da će BiH biti na listi prioriteta vanjske politike SAD-a, kao što u krajnjoj liniji nije bila ni u vrijeme Georga Busha ni Baracka Obame – smatra on.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama očekuje nastavak prijateljske politike prema BiH.

- Očekujem da će američka administracija imati još aktivniju ulogu u Bosni i Hercegovini i da će nastaviti poticati BiH na putu ka jednoj od najmoćnijih ekonomskih zajednica svijeta - Europskoj uniji. Vjerujem da će Sjedinjene Američke Države pomoći Bosni i Hercegovini da u najskorijem periodu dovrši proces NATO- integracija jer to znači veću sigurnost za našu državu i sigurnost za strane investicije u BiH – rekao je Zvizdić za Fenu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ne očekuje značajnu promjenu odnosa Sjedinjenih Američkih Država prema BiH nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji.

- Promjene ne očekujemo ni u političkom smislu niti u smislu vanjske trgovine. BiH se ni na koji način nije miješala u tok izborne kampanje, ali ne očekujem da bilo kakav izbor utječe na promjenu politike prema BiH - naglasio je ministar Crnadak u izjavi za Fenu.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da se vanjskopolitički ciljevi ne mijenjaju smjenom određenih političkih garnitura u Sjedinjenim Američkim Državama i stoga ne očekuje neke velike zaokrete nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji.

- Ne očekujem velike zaokrete, jer to nije tipično za vanjskopolitičku scenu i djelovanje SAD-a – rekla je Cvijanoviću ponedjeljak novinarima u Banjoj Luci.

- Izbori u SAD se dešavaju u povijesni teškom trenutku kada imamo destabilizaciju Bliskog istoka koji je američka vanjska politika dugo vremena pokušavala održati kao izbalansirano područje, Afganistan i Irak su daleko od trajnog mira, Libija je oslabljena i nesigurna, ništa bolje nije ni u nekim drugim dijelovima svijeta. Ekonomija je oslabljena s potencijalnom opasnošću da se otvore neka nova žarišta. Unose se nove dimenzije sukoba, kurdsko pitanje se aktuelizira, na sceni su pokušaji destabilizacije Turske. Naravno da u situaciji opće političke nesigurnosti mnoge oči su uprte prema jednoj velesili i njenom vodstvu – kazala je za Fenu bivša veleposlanica BiH u SAD-u Bisera Turković.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, koji je kao novinar više godina živio i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, pratio je kao novinar Reutersa sve izborne kampanje u SAD-u od 1996. do 2008. i usprkos tome kaže da nije sasvim u stanju da shvatim kako je osoba poput Donalda Trumpa ''došla u situaciju da bude relevantan kandidat“.

- Možda dio odgovora leži u tvrdnji da je on uspio i od politike i od političke kampanje napraviti reality show, kabare, u kojem je apelirajući na strahove i najniže nagone ljudi dobio nevjerovatnu podršku - kazao je Kojović za Fenu.

Dugogodišnji bosanskohercegovački novinar, analitičar vanjskopolitičkih zbivanja Mufid Memija izjavio je da na kampanju kandidata za predsjednika te zemlje gleda s popriličnom dozom egzistencijalne strepnje budući da ishod američkih predsjedničkih izbora, izravno ili posredno, utječe na život svakog pojedinačnog čovjeka u suvremenom čovječanstvu.

- Jer Sjedinjene Američke Države su vodeća zemlja u svim kategorijama moći: politici, naoružanju, ekonomiji, tehnologiji... A u današnjem, nerazlučno međuovisnom svijetu, ne postoji nijedna izolirana niti nedokučiva oaza - kazao je Memija za Fenu.

- Amerika, koja je dugo važila za stub slobode i otvoreno društvo jednakih šansi, ideološki se podijelila kao nikada do sada. Osmi studeni neće biti upamćen kao neki poseban dan za Amerikance, makar Sjedinjene Američke Države i budu dobile prvu predsjednicu u svojoj povijesti – ocijenila je službenica za komunikacije Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine (VPIBiH) Amela Hrasnica.

Kako je rekla Feni, ovo je prvi put da ne moramo čekati kraj izbora u ovoj državi da bismo se iznenadili, obradovali ili rastužili, budući da su se mnoge prijelomne situacije, presedani i pitanja od povijesnog značaja desili već tokom izborne kampanje.

Politički analitičar Adnan Huskić kazao je za Fenu da, bez obzira na to koji će kandidat na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država biti izabran, ne očekuje neke nove revolucionarne iskorake ili promjenu u vanjskoj politici prema ovoj regiji niti prema Europi.

- Očekivati velike preokrete je nerealno, jer postoji određeni kontinuitet u načinu na koji SAD vodi vanjsku politiku, i bez obzira na promjene administracija, određene stvari ostaju čvrsto dijelom vanjskopolitičkih prioriteta SAD-a - smatra Huskić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Fikret Hadžić izjavio je za Fenu da, bez obzira na ishod predsjedničkih izbora u SAD-u, Bosna i Hercegovina neće imati direktne ekonomske štete ni koristi, jer se radi o beznačajnom trgovinskom partneru.

Po njegovom mišljenju, u slučaju pobjede Hillary Clinton SAD će nastaviti trenutnim političkim kursom, što bi za Bosnu i Hercegovinu bila povoljnija opcija.

Kopirati
Drag cursor here to close