Kampanja još traje

Izbori davno prošli, a političari nam se još uvijek smiju

Izborna kampanja još uvijek traje na ulicama Mostara
Vijesti / Flash | 12. 12. 2018. u 08:52 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opći izbori prošli su prije više od dva mjeseca, a nasmijani političari na izbornim plakatima nam se i dalje smiješe na svakom koraku.

Inače, Izborni zakon BiH ne propisuje vremenski okvir u kojem se moraju ukloniti svi plakati postavljeni tijekom predizborne kampanje. O tome odlučuju agencije putem kojih su se političke stranke oglašavale.

Međutim, zakon propisuje lokacije na kojima se plakati mogu postaviti.

Foto: Bljesak.info / Iako su izbori prošli prije dva mjeseca, plakati su ostali na ulicama 

Iako će političari koji su ostali na pojedinim billboardima i svjetlećim reklamama vjerojatno biti zamijenjeni blagdanskim popustima, u Mostaru je velik broj plakata postavljen na mjestima koja nisu  predviđena za plakatiranje.

Tako primjerice plakati zaljepljeni na drveću, napuštenim objektima ili gradilištima čekaju kiše da u potpunosti spadnu, ili nekog buntovnog građanina koji će ih skinuti. A građani, čini se, ako ne biraju na listićima, biraju koga će skinuti s gradskih površina.

Foto: Bljesak.info / Iako su izbori prošli prije dva mjeseca, plakati su ostali na ulicama 

Prema Izbornom zakonu BiH, nije dozvoljeno plakatiranje unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim razinama, na javnim poduzećima, u javnim ustanovama u mjesnim zajednicama, na vjerskim objektima, na javnim putovima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Foto: Bljesak.info / Iako su izbori prošli prije dva mjeseca, plakati su ostali na ulicama 

Podsjetimo, još 2015. godine Hilmo Đidelija šef službe za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi Grada Mostara, je govoreći na ovu temu spominjao da Grad Mostar nije donio program o plakatiranju, koji predviđa i mjesta za plakatiranje, te da ga je trebalo donijeti Gradsko Vijeće.

''Programa nismo imali ni na prethodnim izborima, pa ćemo nažalost imati stanje kao što smo imali i prije'', rekao je Đidelija 2015. godine, no ništa se nije promijenilo do 2018. godine.

Foto: Bljesak.info / Iako su izbori prošli prije dva mjeseca, plakati su ostali na ulicama 

Inače inspekcija bi trebala kažnjavati plakatiranje drveća, rasvjetnih stubova, fasada zgrada, javnih površina, te pogotovo prepreke koje se postavljaju po prometnicama da bi se stavili plakati.

''Čim nemamo program o plakatiranju ne možemo ništa uraditi ljudima, jer im nismo pružili ono što smo trebali, a to je mejsto za plakatiranje'', rekao je tada Đidelija.

Pozivajući broj gradske inspekcije, nismo dobili odgovor, pa nismo uspjeli saznati jesu li se ove godine ijednoj političkoj stranci izrekle kazne za plakatiranje na mjestima koja nisu predviđena za to.

Kopirati
Drag cursor here to close