Izbjeglice sele u stanove

Izbjeglički kamp u Tasovčićima zatvara se na proljeće 2021. godine

Korisnicima će biti na raspolaganju jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi, kao i garsonijere, a bit će raspoređivani po broju članova obitelji.
Vijesti / Flash | 24. 09. 2020. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Kamp u Tasovčićima

Jedan od najdugovječnijih izbjegličkih kampova u Bosni i Hercegovini, onaj u Tasovčićima kod Čapljine, trebao bi biti zatvoren na proljeće iduće godine.

Planirano je da se do tada njegovi preostali stanari usele u potpuno nove stanove.

UNHCR daje tehničku podršku

Naime, kamp je izgrađen davne 1992. godine. U limenim barakama tada je živjelo više od 500 osoba, a kako su godine prolazile, ljudi su odlazili, javlja Večernji list. Neki su se snašli u Hercegovini, drugi su se vratili u središnju Bosnu, treći su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo.

Riječ je, uglavnom, o Hrvatima koji su tijekom rata izbjegli iz središnje Bosne te u improviziranim barakama nastavili graditi živote. Svjesni neuvjetnosti baraka i činjenice da su one bile namijenjene za dvije-tri godine, a ne gotovo trideset, gradske vlasti već neko vrijeme pokušavaju iznaći rješenje kako bi stanovnicima kampa osigurali normalan krov nad glavom.

Sukladno tome, Čapljina je krenula u projekt izgradnje dviju stambenih zgrada. Kako navode iz Gradske uprave Čapljine, kroz projekt CEB II planirana je izgradnja dviju zgrada s ukupno 42 stambene jedinice i dvaju poslovnih prostora u naselju Modrič.

“Lokacija na kojoj je planirana izgradnja stambeno–poslovnog objekta nalazi se u urbanom području grada i predstavlja neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište. Lokacija je smještena u okružju postojećih objekata individualnog stanovanja i u neposrednoj je blizini lokacija na kojima je planirano kolektivno stanovanje. Objekt zauzima parcele označene kao k. č. broj 2062/98 i 2062/99, upisane u KO Počitelj. Ukupna površina parcele iznosi 1720,01 četvorni metar. CEB II projekt podrazumijeva zatvaranje kolektivnih centara u BiH, a nositelj projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, implementator projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, zatim Uprava za prognanike i izbjeglice HNŽ-a Mostar, dok UNHCR daje tehničku podršku projektu”, istaknuli su iz Gradske uprave Čapljine.

Naglasili su kako su nadležne službe Grada Čapljine do sada uradile sve pravne radnje koje su tražene (dodjela zemljišta, odabir i popis korisnika te potpisan sporazum o suradnji).

Koji stanovi idu kome

“Pojavom koronavirusa nije se stalo s realizacijom ovog projekta. Radi se onaj nevidljivi dio posla, da tako kažem, dakle izrađuje se projektna dokumentacija. Ona bi trebala biti gotova za otprilike mjesec i pol dana. Odmah poslije toga idemo u raspisivanje natječaja za izvođače radova, tako da očekujemo da će izgradnja ovih stambenih jedinica početi nekad u prosincu, naravno ako ne bude žalbi na odabir izvođača”, ističe gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Dodaje kako je plan Grada Čapljine, ali i Svjetske banke, da zgrade budu useljene u travnju ili u svibnju 2021. godine.

Podsjetimo, kada je riječ o samim zgradama, prema projektnom rješenju one će, uz prizemlje, imati dva kata na kojima će biti raspoređeni stanovi različite kvadrature. Kako se navodi u rješenju koje potpisuje Institut za građevinarstvo IG Banja Luka, stanovi će biti veličine od 27,3 do 76,4 kvadrata.

Tako će korisnicima biti na raspolaganju jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi, kao i garsonijere, a bit će raspoređivani po broju članova obitelji.

Važno je naglasiti kako će određen broj stanova biti prilagođen osobama s umanjenim tjelesnim sposobnostima. Uz stanove i poslovne prostore, u zgradama je planirana izgradnja zajedničke prostorije, stanarskih ostava, pomoćne prostorije (za održavanje higijene). Ispred stambenih objekata predviđen je odgovarajući broj parkirnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close