Lijepo, lijepo

Izaslanstvo Ministarstva obrane BiH na vojnotehničkom forumu u Rusiji

Prvog radnog dana, izaslanstvo je posjetilo kongresno-izložbeni centar ''Patriot Ekspo'', gdje je nazočila plenarnoj sjednici pod rukovodstvom zamjenika predsjednika Vlade Ruske Federacije Jurija Borisova.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2020. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine sa zamjenikom ministra obrane BiH za upravlјanje resursima Mirkom Okolićem i savjetnikom ministra obrane BiH Murisom Palom, na poziv Ministarstva obrane Ruske Federacije, od 23. do 25. kolovoza 2020. godine sudjeluje na Međunarodnom vojnotehničkom forumu ''Armija 2020'' kod Moskve.

Prvog radnog dana, izaslanstvo je posjetilo kongresno-izložbeni centar ''Patriot Ekspo'', gdje je nazočila plenarnoj sjednici pod rukovodstvom zamjenika predsjednika Vlade Ruske Federacije Jurija Borisova.

Izlaganja o pravcima razvoja ruskog vojno-industrijskog kompleksa i suradnje s drugim zemlјama po pitanju izvoza naoružanja i opreme imali su ruski ministar industrije i trgovine te direktori tvrtki ''Rosoboroneksport'' i ''Rosteh''.

Foto: PR / Delegacija MO BiH na vojnom sajmu u Rusiji

Nakon toga održana je ceremonija otvaranja Foruma ''Armija 2020'', kao i međunarodnih vojnih igara ''Armija 2020'', koje su otvorili predsjednik Vlade RF Mihail Mišustin i ministar obrane RF general Sergej Šojgu. Gosti su potom imali prigodu obići dio izložbe suvremenog naoružanja i opreme u kongresno-izložbenom centru ''Patriot''. Na kraju dnevnog programa, na obližnjem poligonu Alabino izaslanstvo je nazočilo prvoj fazi natjecanja tenkovskih bojni u okviru Međunarodnih vojnih igara, u kojima sudjeluju ekipe iz Kine, Bjelorusije, Azerbejdžana i Srbije.

Na samom forumu sudjeluju izaslanstva iz 92 države, od toga 18 vojnih delegacija na visokoj državnoj razini, kao i predstavnici različitih tvrtki. Na izložbi sudjeluje više od 1.500 kompanija iz Ruske Federacije, kao desetak drugih država, s više od 28.000 eksponata naoružanja, vojne opreme i roba dvojne namjene. Na marginama Foruma, zamjenik ministra obrane BiH Okolić imao je prigodu razgovarati i sa zamjenikom ministra obrane RF Aleksandrom Fominom te šefovima izaslanstava drugih država.

Drugog dana Foruma planiran je dalji obilazak izložbenih postavki vojne opreme, kao i razgovori s predstavnicima tvrtki koje su izrazile interes za uspostavlјanje suradnje s MO BiH, posebno na području proizvodnje, prodaje i servisa helikoptera. Prije povratka, izaslanstvo MO BiH će posjetiti Veleposlanstvo BiH u Ruskoj Federaciji i razgovarati s veleposlanikom BiH Željkom Samardžijom u Moskvi. U izaslanstvu MO BiH svo vrijeme posjeta nalazi se i vojni izaslanik BiH u Ruskoj Federaciji brigadir Rade Simić.

Kopirati
Drag cursor here to close