Igor Crnadak

Iza nas godina velikih koraka

Vijesti / Flash | 19. 12. 2015. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak k europskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno izravna institucionalna komunikacija između BiH i Europske unije', izjavio je u razgovoru za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Dajući svoju ocjenu događaja u godini koja je na izmaku kada je u pitanju vanjska politika, Crnadak je naveo kako je BiH dobila novu državnu vlast, odnosno Vijeće ministara koje je u oblasti vanjske politike pred sobom imalo početak velikog broja međunarodnih aktivnosti, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i nakon što je zaživio tzv. novi pritup Europske unije prema BiH.


''U godini koja je polako iza nas mi smo u prvi plan stavili novi početak za europski put BiH. Mislim da je urađen veliki posao u smislu približavanja našim prijateljima i partnerima širom Europe. Kako sam već rekao, stupio je na snagu SAA i realizira se novi europski pristup prema BiH. Za mene su to, možda, dvije najvažnije točke u godini koja je iza nas'', rekao je šef bh. diplomacije.

Također je naveo da smo u 2015. imali i početak institucionalnog povezivanja BiH i Europske unije kroz početak realizacije SAA, jer su održane prve sjednice i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje prošlog tjedna, kada su se  prvi put službeno sastali s jedne strane visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i tajnik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, a s druge strane predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i dva zamjenika predsjedavajućeg, te Crnadak kao ministar vanjskih poslova.

''Dakle, u godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak k europskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno izravna institucionalna komunikacija između BiH i Europske unije'', ocijenio je Crnadak.

Kada je u pitanju sljedeća godina, naglašava da prioriteti vanjske politike, kao i prioriteti u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH u suštini ostaju isti.

''Regionalnu suradnju nastavit ćemo istim intenzitetom, ako ne i jače jer je to opredjeljenje koje se pokazalo vrlo korisnim. Naravno, europske integracije koje su jedna od prioriteta, dobit će jednu novu dinamiku u 2016. godinu i očekujemo da u prvih nekoliko mjeseci, a sasvim sigurno tijekom nizozemskog predsjedavanja u prvoj polovini godine podnesemo vjerodostojnu aplikaciju za članstvo, da se na tom polju napravi taj novi korak i uđemo u detaljni dio priprema odgovora na pitanja Europske unije koja bi uslijedila nakon prihvatanja aplikacije'', rekao je Crnadak.

Osim toga, prirotiotet će ostati i dalji rad na ekonomskoj diplomaciji.

''Sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva u idućoj godini imat će daleko jasnije zadatke i izvještavanje koje ćemo od njih tražiti u narednoj godini o pitanju što se radi na polju ekonomskih efekata naše diplomatije bit će konkretnije. Također još jedan od prioriteta treba da bude popravljanje imidža BiH, a to ćemo prije svega uspjeti ako nastavimo s pozitivnim procesima koji su početi ove godine u BiH'', zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close