Agent Tajne Sile

Iz zgrade Obavještajne službe ukraden strogo povjerljivi dokument

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 20:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić podnio je službeni izvještaj Tužiteljstvu BiH protiv zaposlenika ove agencije o počinjenom kaznenom djelu odavanja tajnih podataka, nakon otuđenja dokumenta iz Agencije, označenog stupnjem tajnosti "Tajno".

U vezi s otuđenjem tog dokumenta, članovi Zajedničke komisija za nadzor nad radom OSA-e razgovarali su s rukovodstvom Agencije kada su prezentirani podaci o operaciji Agencije čiji se dokument pojavio u javnosti, a Komisija je utvrdila je da je OSA postupala u skladu sa zakonom.

Zbog otuđenja tajnog dokumenta, Mehmedagić je naredio provođenje istrage radi utvrđivanja na koji način je to urađeno i time omogućeno pojavljivanje u javnosti, a Inspektorat Agencije je potom proveo istragu te je podnio službeni izvještaj direktoru na osnovu čega je i podnesen službeni izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Također, generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić je pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenika Agencije, te ga suspendirao do okončanja postupka i ujedno pokrenuo postupak dodatne provjere definiran Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Iz OSA-e je najavljeno da će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima dati doprinos agencijama za provođenje zakona i Tužiteljstvu BiH, radi potpunog rasvjetljavanja slučaja, da bi se provelo kazneno gonjenje prema svim osobama koje su neovlašteno kopirale i omogućile neovlaštenim osobama pristup tajnom dokumentu.

OSA će, rečeno je u priopćenju, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka i Zakonom o OSA-i nastaviti suradnju sa svim tijelima i institucijama u BiH, te Ministarstvom sigurnosti na prevenciji i sprječavanju pristupa tajnim podacima neovlaštenim osobama.

Kopirati
Drag cursor here to close