Disciplinske mjere

Iz zatvora u FBiH u bijegu 43 osobe, osmorica iz Mostara

Vijesti / Flash | 11. 12. 2016. u 08:10 S.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bjekstvu iz zatvora u Federaciji BiH (FBiH) nalaze se 43 osuđenika, podaci su federalnog Ministarstva pravde.

Najveći broj osuđenika, 18, pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, iz mostarskog zatvora u bjekstvu su osmorica, iz sarajevskog šestorica, po četvorica iz tuzlanskog i zatvora u Busovači, te dvojica iz bihaćkog i jedan iz oraškog zatvora, piše 'Dnevni avaz'.

"Većina odbjeglih biva uhvaćena po tjeralici, ali se jedan dio sam vrati na izdržavanje kazne zatvora", rekao je federalni ministar pravde Mato Jozić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa zakonskom regulativom, svim bjeguncima mogu se izreći samo kratkorajne disciplinske mjere koje ne utiču na dužinu i uvjete kazne, osim u slučajevima kada u bjekstvu počine nova kaznena djela.

Najveći dio bjekstava događa se kao zloupotreba pogodnosti izlaska u grad, te korištenja vikenda i godišnjih odmora u krugu obitelji.

Zabilježeni su i slučajevi bjekstva iz neograđenih prostora ili s rampi, a rijetki su slučajevi bijega tijekom privođenja na svjedočenje, liječenje ili prilikom prebacivanja u drugi zatvor.

Prije nekoliko godina zabilježena su i dva slučaja u kojima su osuđene osobe otele naoružane grupe kriminalaca, a bilo je i slučajeva organiziranih bjekstava.

Kopirati
Drag cursor here to close