KD protiv zdravlja ljudi

Iz Tužiteljstva KS o ulasku na KCUS: Nastavljaju se prikupljati informacije

Poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucije u pravcu provjere da li se radi o nekom od kaznenih djela protiv zdravlja ljudi
Vijesti / Flash | 06. 04. 2021. u 12:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Kantonalnog Tužiteljstva KS su danas za N1 komentiralili jučerašnji ulazak u prostorije KCUS-a nakon potvrđivanja da je formiran predmet u slučaju pisma doktora ove ustanove.

''Nakon što je Kantonalno Tužiteljstvo KS, po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na inofrmacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcioniranju COVID odjela, poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucije u pravcu provjere da li se radi o nekom od kaznenih djela protiv zdravlja ljudi”, naveli su iz Tužiteljstva KS za N1.

Intenzivno prikupljanje informacija

Još su dodali da se nastavljaju prikupljati informacije u ovom predmetu.

''Nakon obavljenog uviđaja na KCUS-u, nastavljaju se intenzivno prikupljati informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. S obzirom na fazu predmeta, trenutno ne možemo govoriti o detaljima''.

Video: Vodstvo KCUS-a odgovorilo na optužbe, najavljene tužbe

Podsjećamo, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je pred medijima govorila o detaljima sa sastanka u Vladi KS. Izetbegović se osvrnula na pitanja o pismu kojeg su navodno pisali uposlenici KCUS, upotrebi respiratora koje je uvezla firma “Srebrena malina” i ostale aktualne teme.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić nakon sastanka s Izetbegović kazao je kako je razgovor trajao duže od dva sata i da je na trenutke bio jako žustar.
 
"Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali ne i do zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je potpuno neprihvatljiv za nas", kazao je za klix.
 
Vranić je naglasio kako se u narednom periodu mora uspostaviti daleko bolja komunikacija s KCUS-om.

U subotu se dramatičnim pismom javnosti obratila skupina liječnika s KCUS-a. U pismu oni objašnjavaju teško stanje na KCUS-u kojim rukovodi direktorica Sebija Izetbegović.

''Malinarski respiratori''

Liječnici su upozorili da respiratori koje je nabavila kompanija „Srebrena malina“ po nalogu federalnog premijera Fadila Novalića, nisu za upotrebu u liječenju teških pacijenata i da takvi respiratori bukvalno ubijaju pacijente koji se liječe od korone na KCUS-u.

Izetbegović je kasnije u razgovoru za Faktor objasnila koji respiratori se koriste u KCUS-u i pod kojim uvjetima.
 
''Mi nemamo nikakve "malinarske respiratore". Imamo ACM 812 A i tek su se počeli koristiti u trećem valu epidemije COVID-19 nakon što su certificirani i verificirani. Kada smo dobili donaciju od Federalne uprave civilne zaštite, svi koji rade s njima su prošli obuku. Prvi naš pacijenti koji je bio na tom respiratoru, naš kolega liječnik, je živ čovjek. Otišao je kući. Svaki respirator je izvor kiseonika i mi te respiratore kao najnovije i nama skoro nepoznate, koristimo samo u situacijama kad nam treba prijelazno rješenje. Bolji je bilo kakav izvor kisika, nego da ga nema nikako. Mi smo u trećem valu imali takozvane tople krevete. Nažalost, takvu stvar moram kazati za javnost, živ pacijent u kritičnom stanju čeka da skinemo mrtvog s kreveta da legne! Nama je svaki izvor kiseonika neophodan. Mi imamo 68 respiratora u Respiratornom centru i samo neki od njih su ovi ACM 812 A. Ostali su Dräger, General Electric..., ali mi nemamo toliko drugih respiratora da bi jednostavno odbacili donaciju'', obajsnila je Izetbegović.

Izetbegovići o respiratorima

Tužitelji i inspektori SIPA-e zadržali su se na KCUS-u puna četiri sata, objavio je Dnevni avaz navodeći kako su tražili dokumentaciju koja se odnosila na pismo anesteziologa, koje je objavljeno u javnosti, a tiče se spornih "malina" respiratora.

''Inspektori su dobili i uzeli ovo pismo, za koje je utvrđeno da je autentično i da su ga pisali ljekari. Oni su to sinoć i priznali, ali naveli da je riječ o internom aktu. Međutim, to za tužitelje nije važno, što je sinoć i rečeno'', pišu sarajevske novine.

Državnog tužitelja zanimalo je kako je KCUS, nakon verifikacije, odlučio koristiti sporne respiratore u Covid-odjelu, iako je utvrđeno, a to je napisano i u uputstvu proizvođača, mišljenju vještaka da nisu za liječenje pacijenata od koronavirusa niti se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Oni, sinoć, ove respiratore, nisu zatekli na Covid-odjelu, jer se navodno sklonjeni.

Avaz, protiv kojeg je ravnateljica KCUS-a Sebija Izetbegović najavila tužbu, objavio je kako se nekoliko sati poslije ulaska istražitelja Tužiteljstva BiH i Kantona Sarajevo te SIPA-e, pojavio dokument u kojem stoji da su na KCUS-u još 1. travnja donijeli odluku da povuku "malina respiratore".

Kopirati
Drag cursor here to close