'Hrvatska omalovažava BiH'

Iz Platforme za progres pozvali na bojkot hrvatskih odmarališta i proizvoda

Iz Platforme za progres vjeruju da je vrijeme da BiH i njeni građani odgovore recipročno.
Vijesti / Flash | 29. 07. 2019. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Poziv na bojkot hrvatskih odmarališta i proizvoda

U jeku rasprava o neriješenim pitanjima između BiH i Hrvatske, poput pitanje granice na moru, gradnje Pelješkog mosta, planova za gradnju odlagališta nuklearnog otpada oglasili su se iz Platforme za progres poručivši da Hrvatska omalovažava BiH.

"Dobrosusjedski odnosi znače poštovanje, uzajamno pomaganje i kooperaciju BiH i Hrvatska dijele oko tisuću kilometara zajedničke granice. Hrvatska često daje izjave kako joj je BiH najvažniji susjed. Međutim, izjave deklarativne podrške ne prate akcije na terenu. Čak naprotiv, ponašanje Hrvatske prema BiH se često može okarakterizirati kao omalovažavanje i poniženje. Hrvatska gradi Pelješki most, ignorirajući zabrinutost koja dolazi iz BiH. Uzgred rečeno, most se pravi novcem iz EU fondova, a radove izvode Kinezi. Pored toga, Hrvatska ne rješava pitanje imovine naših građana u Hrvatskoj", navodi se u reakciji, prenosi Oslobođenje.

Navode i da Hrvatska odugovlači s gradnjom mosta u Bosanskoj Gradišci.

"Hrvatska ne želi graditi most u Bosanskoj Gradišci, beskonačno odugovlačeći procedure. Hrvatski predstavnici pokušavaju na razne načine predstaviti građane BiH kao radikalne ekstremiste. Hrvatska sada ide korak dalje i opasno ugrožava zdravlje građana BiH. Naime, i pored oštrog protivljenja građana BiH i njenih političkih predstavnika vezanih za planirano odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini naše države, građani BiH nailaze na ignoriranje Hrvatske strane koja nastavlja sa svojim planovima", istaknuto je.

Iz Platforme za progres vjeruju da je vrijeme da BiH i njeni građani odgovore recipročno.

"Građani imaju moć bojkotirati hrvatske proizvode i zaobilaze hrvatska odmarališta, a institucije BiH treba da se bore za interese BiH u međunarodnim forumima uključujući i arbitraže i sudove. Moramo konačno shvatiti da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, nego samo interes.

Vrijeme je da se i mi počnemo brinuti o vlastitim interesima i da ustanemo u njihovu zaštitu.

Nakon presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju za udruženi zločinački poduhvat koji su vodili HDZ Hrvatske i BiH, BiH još uvijek očekuje službeno očitovanje institucija Republike Hrvatske, odnosno jasno distanciranje te države od ideologije koja je dovela do tog zločina u kojem je sudjelovala zajedno s akterima iz BiH ". zaključuju u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close