Stopiranje radova

IZ od Kordića traži ekshumaciju posmrtnih ostataka s lokaliteta Lakišića harema

Podsjećaju da su neeskshumirne ljudski kostiju pronađene i tijekom izvođenja pripremnih radova za ugradnju kolektora 20.07. 2017. godine.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2021. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su, prilikom uređenja prometnice kod nekadašnje robne kuće HIT radnici građevinske tvrtke ''HP Investing'' naišli na skeletne ostatke davno ukopanih Bošnjaka Mostara u Lakišića haremu Medžlis Islamske zajednice danas je od gradonačelnika Mostara službeno zatražio obustavu svih radova na tom području kako bi se precizno utvrdile granice nekadašnjeg harema i provela kontrolna arheološka istraživanja.

U dopisu koji potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Džafer Alić iz Medžlisa ističu kako je pronalazak posmrtnih ostataka na tom lokalitetu u kontinuitetu redovna pojava prilikom izvođenja bilo kakvih građevinskih zahvata, što iznova potvrđuje činjenice da Lakišića harem nikada nije valjano ekshumiran.

Podsjećaju da su neeskshumirne ljudski kostiju pronađene i tijekom izvođenja pripremnih radova za ugradnju kolektora 20.07. 2017. godine.

''Prema tom lokalitetu Islamska zajednica ima poseban značaj i interes, koji smo iskazivali u javnosti i korespondenciji sa nadležnim gradskim službama'', navodi se u zahtjevu Islamske zajednice.

S tim u vezi od gradskog čelništva očekuju:

1. Da zaustavite sve dalje radove
2. Precizno utvrđivanje granica Lakišića harema na terenu u skladu sa postojećom dokumentacijom katastra i zk. Izvadaka
3. Storniranje svih dozvola koje omogućavaju da se taj lokalitet koristi kao parking prostor
4. Provođenje kontrolnog arheološkog iskopavanja u cilju provjere kvaliteta navodno urađene ekshumacije

Aktualnog gradonačelnika Marija posjetili su da je Centralna zona u čijem se centru nalazi lokalitet Lakišića harema pod direktnom ingerencijom Gradskog vijeća i još uvijek nema regulacionog plana, kao i na činjenicu te da Islamska zajednica vodi par sudskih postupaka povodom izgradnje objekata na tom području čije odobrenje za gradnju je izdala gradska administracija.

Kopirati
Drag cursor here to close