Poziv izabranima

Iz Mreže za izgradnju mira pozvali na soildarnost

Mreža organizacija civilnog društva poziva sve odgovorne izabrane i imenovane na svim nivoima vlasti u BiH da se solidiraju i odreknu dijela svojih primanja.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2020. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mreža za izgradnju mira uputila je poziva svim izabranim na svim nivoima vlasti u BiH da se solidiraju s novonastalom situacijom uzrokovanom pojavom koronavirusa u BiH, te da se odreknu dijela svojih neto primanja te taj iznos proslijede u dobrotvorne svrhe.

Ističu kako se posljedice s kojima se Bosna i Hercegovina suočava već sada osjete u svim sferama društva, a ponajviše u oblasti zdravstva i ekonomije. Poštujući mjere kriznih stožera oba entiteta, mnogi poslodavci i gospodarstvenici zajedno sa svojim zaposlenicima trpe ogromne gubitke, te se sve više poslodavaca odlučuje na otpuštanje radnika.

''Zbog gubitka posla mnogi naši građani će biti u teškoj ekonomskoj situaciji, te će trebati našu pomoć. Stoga, mreža organizacija civilnog društva poziva sve odgovorne izabrane i imenovane na svim nivoima vlasti u BiH da se solidiraju i odreknu dijela svojih primanja'', stoji u priopćenju

Napominju kako neki izabrani pojedinci ili politički subjekti najavljuju slanje u parlamentarnu proceduru inicijativa kojima bi se u skladu sa zakonodavnim procedurama od svih izabranih tražilo izglasavanje smanjenja primanja administrativnim radnicima, zastupnicima i ministrima na svim nivoima vlasti u BiH, a kako ističu, ''poznajemo zakonodavne procedure, te Ustav BiH, kao i način odlučivanja u skupštinama, jasno je da će sve na kraju završiti i ostati samo na pokušaju''.

Iz Mreže za izgradnju mira očekuju da ćete kao odgovorni predstavnici zakonodavnih i izvršnih tijela na svim nivoima vlasti, biti u službi građana i pomoći najugroženijim da prebrode socio ekonomsku krizu.

Kopirati
Drag cursor here to close