Međunarodni nalog

Iz Haaga izdan međunarodni nalog za uhićenje tri državljana Srbije

Vijesti / Flash | 29. 11. 2016. u 16:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški tribunal izdao je međunarodni nalog za uhićenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je ranije optužio za nepoštovanje suda, priopćio je taj sud. Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za njihovo uhićenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u siječnju 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocijenivši da je Srbija nekoliko puta odbila postupiti po nalogu suda, da uhiti i u Haag izruči troje radikala, Tribunal je 5. listopada izdao međunarodni nalog za uhićenje Jojića, Radete i Ostojića.

Tim nalogom, s kojeg je danas skinuta oznaka povjerljivosti, Tribunal nalaže ovlaštenim službama i službenicima 'svih država članica UN da smjesta deluju... u cilju uhićenja, pritvaranje i prebacivanja u Tribunal' troje optuženih.

Suci su međunarodni nalog izdale u vjeri da bi 'mogao doprinijeti da sprovođenje pravde više ne bude opstruirano'. Haški tribunal je Srbiju već prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je ranije ove godine da nema zakonskih osnova za uhićenje i izručenje troje radikala, zato što zakon Srbije o suradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Sličnu argumentaciju prethodno je upotrijebila Francuska koja je odbila izručiti Tribunalu svoju državljanku Florence Hartmann, osuđenu na sedam dana zatvora zbog objavljivanja povjerljivih odluka suda iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Hartmann je na kraju uhićena u Haagu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću i izdržala je dvije trećine kazne u zatvoru, poslije čega je oslobođena.

Podnoseći redovno izvješće Vijeću sigurnosti, u lipnju ove godine, predsjednik Tribunala Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz ocijenili su da Srbija odbija surađivati i izruči troje radikala.

Oni su odbacili argumentaciju beogradskog suda, podsjećajući da su isti sudac i sud, prethodnih godina, u sličnim slučajevima, donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda, poput, na primjer, još jednog člana SRS Ljubiše Petkovića koji je potom u Haagu bio osuđen na tri mjeseca zatvora.

Slijedeće izvješće o suradnji Srbije, čelnici Tribunala podnijet će Vijeću sigurnosti u prosincu, prenosi B92. Reagirajući na odluku beogradskog suda, i raspravno vijeće Tribunala je prije nekoliko mjeseci protumačilo da je Srbija obavezna da surađuje i izruči optužene za nepoštovanje suda i po statutu Tribunala i po vlastitom zakonu o suradnji s međunarodnim sudom.

Kopirati
Drag cursor here to close