Oslobađajuća presuda

Ivanković Lijanović nakon presude: Vjerujem da će ih stići suze moje majke

U Tužiteljstvu BiH su razočarani. Državni sud zaključio - nema dovoljno dokaza. Lijanovići poručuju da je pravda ipak dostižna.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jerko Ivanković Lijanović oslobođen je krivnje po svim točkama optužnice za organizirani i finanvijski kriminal u Bosni i Hercegovini. Oslobođeno je i ostalih osam osumnjičenih u istom predmetu, a nakon što su prvostupanjskom presudom osuđeni na 52 godine i osam mjeseci zatvora.

U Tužiteljstvu BiH su razočarani. Državni sud zaključio - nema dovoljno dokaza. Lijanovići poručuju da je pravda ipak dostižna.

Prije nešto više od godinu dana, nakon prvostupanjske presude, uglavnom osuđeni razočarani i nervozni.

"Ponekad se nabolje poruke pošalju kad se ništa ne kaže. (Hoćete nešto reći?) Ne pada mi napamet, šta te briga". Tada je Jerko Ivanković Lijanović optužio Sud BiH da je pao pod politički utjecaj. Godinu poslije, isti Sud ga je oslobodio.

Godinu poslije i drugačija retorika do jučer osuđenih.

"Veze nemam ni sa Lijanovićima, veze nemam sa krađom, veze nemam sa postupkom, veze nemam ni s kim, razumijete li, ali sam silom prilika bio uvučen u ovo i hvala Sudu ovome", poručuje Jozo Slišković.

Nekadašnji ministar u Vladi Federacije BiH sa suzama u očima, kaže da nikad nije prestao vjerovati u pravdu. Prisjetio se rujna 2014.

"Oni koji su me hapsili dva dana prije početka izborne kampanje kao zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Federacije i koji su organizirali ovaj cijeli proces, vjerujem da će ih stići suze moje majke", ističe Ivanković Lijanović.

Oduševljenje radom državnog Suda nisu krili ni odvjetnici optuženih.

"Na kraju se dogodilo da su svi oslobođeni. Pravde doista ima", smatra Rusmir Karkin, odvjetnik obrane.

"Ova presuda im zbilja služi na čast, obrazloženje koje je dano usmeno, od strane predsjedavajućeg vijeća, može poslužiti kao traktat za izučavanje na pravnim fakultetima", tvrdi Esad Fejzagić, odvjetnik obrane .

Prvooptuženi Jerko Ivanković Lijanović po svim točkama na Sudu Bosne i Hercegovine je oslobođen, no nije takav scenarij na Vrhovnom sudu Federacije, gdje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

I to zbog zlouprabe položaja, a bit će mu oduzeto i više od 652 tisuće maraka. Ivanković Lijanović i u ovom procesu tvrdi da nema odgovornosti.

"Tu borba traje, imamo Ustavni sud, imamo sud u Strasbourgu, radi se isto o presudi, politički motiviranom, za nešto što ja nisam počinio i to ćemo isto dokazati u narednom periodu".

U naredne dvije godine zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti. Podsjetimo, Tužiteljstvo je tvrdilo da je on bio vođa kriminalne grupe koja je od 2007. do 2012. oštetila državu na brojne načine.

Sud je zaključio - dokazi nisu utemeljeni. U državnom Tužiteljstvu bez reakcije, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close