Novi problemi

Ivanićeva blokada mogla bi ugroziti kredit od MMF-a

Vijesti / Flash | 22. 06. 2016. u 06:33 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blokada europskog puta Bosne i Hercegovine izravno ugrožava i već dogovoreni kreditni aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi zbog zastoja reformi mogao postati upitan, piše danas ''Dnevni avaz''.

Kako neslužbeno saznaje list, u novom Pismu namjere koje je upućeno Upravnom odboru MMF-a, BiH je eksplicitno navela da će, osim provedbe Reformske agende, prilagoditi i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u dijelu koji se odnosi na trgovinu. BiH trenutno čeka da Odbor izvršnih direktora MMF-a odobri kredit viši od milijardu maraka.

Također, uspješna provedba reformi i dobar pravac na europskom putu zasigurno su bili jedan od ključnih razloga zašto je BiH dobila ugovor za kredit po uvjetima za otplatu znatno povoljnijim od svih dosadašnjih koje je morala ispuniti.

Iako, kako saznaje Avaz, nitko iz te financijske institucije nije do sada zvanično rekao da je trenutnim blokadama ugrožen aranžman, neispunjavanje uvjeta iz Pisma namjere daje za pravo čelnicima MMF-a da kredit ne odobre, jer bi BiH time pokazala da nije spremna raditi na reformama, koje toj instituciji garantiraju i povrat novca.

U komentaru o posljedicama neusvajanja adaptiranog SAA po aranžman sa MMF-om, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, za "Avaz" jučer je kazao da nije isključena mogućnost da blokade europskih reformi ugroze taj kredit.

''To nije nigdje striktno navedeno, ali zasigurno da je i takva mogućnost otvorena. Naročito zbog toga što su zemlje članice MMF-a ujedno i zemlje članice EU i što one prate naš europski put i svaki zastoj na tom polju može se negativno odraziti i na ovaj segment'', kaže Zvizdić.

Od novog aranžmana sa MMF-om u ukupnom iznosu od 550 milijuna eura i rokom otplate od deset godina očekivala se financijska stabilnost svih razina vlasti u BiH.

Taj ugovor trebao je imati i svojevrsnu ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne financijske pomoći BiH, jer Europska unija i Svjetska banka također su planirale osigurati dodatna financijska sredstva za provođenje reformi.

Od tog iznosa koji treba dobiti BiH jedna trećina pripada Republici Srpskoj. Povlačenje novca traje tri godine, grejs period je četiri i po godine od povlačenja prve transe i šest godina otplata nakon grejs perioda.

No, zbog, kako piše Avaz, "inat-politike" člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i njegovih poteza sve to moglo bi biti dovedeno u pitanje.

Istinski problem moglo bi uzrokovati Ivanićevo odbijanje da sudjeluje u radu Predsjedništva BiH, i zbog toga što je Vijeće ministara toj instituciji na hitno razmatranje uputilo utvrđeni Prijedlog odluke o prihvaćanju povećanja kvote BiH u MMF-u. Krajnji rok za prihvaćanje povećanja kvota je 30. lipanj. Ako do tada ne bude okončana procedura, BiH će se naći u pravim problemima. Potvrdio je to i predsjedavajući Zvizdić.

''Ako do tog roka kvote ne bi bile prihvaćene, onda bismo zaista mogli govoriti da smo u ozbiljnoj blokadi europskog puta. Ali, iskreno se nadam da do toga neće doći'', kazao je Zvizdić, dodajući da je aranžman sa MMF-om bio jedini sporazum koji je do sada bez problema prihvaćan iz RS.

Kopirati
Drag cursor here to close