Ništa od promjene

Ivanić: Otvaranjem pitanja Daytona, nastavljamo ratne ciljeve

Vijesti / Flash | 20. 11. 2016. u 09:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da promjene Daytonskog sporazuma neće biti, osim ako se narodi u BiH o tome dogovore. "

Nemoguće je ponovo sastaviti istu ekipu zemalja, sudionika i da svi imaju iste poglede i stavove.
Otvaranje teme promjene Daytonskog mirovnog sporazuma znači afirmaciju tri potpuno različite vizije BiH", upozorava Ivanić, a prenosi Srna.

Jedna vizija je, precizira on, dominantno u Sarajevu i podrazumijeva BiH bez entiteta, druga je u Banjaluci i podrazumijeva neovisnu Republiku Srpsku ako je moguće, dok je treća u Mostaru, a odnosi se na uspostavljanje trećeg entiteta ili neke posebne institucije za predstavnike hrvatskog naroda.

"Ako to otvorimo, dobivate ponovo neku vrstu sukoba koji su postojali još od prije rata i automatski nastavak ratnih ciljeva eventualnim političkim sredstvima. To je potpuno pogrešno", rekao je Ivanić povodom 21 godine od potpisivanja Daytonskog sporazuma. On ne misli da postoji međunarodna suglasnost o tome da se stvari mogu promijeniti i da postoji jedinstven pogled međunarodnih ključnih faktora kako bi prema takozvanom "Daytonu dva" BiH trebala izgledati.

"Jasno je da to nitko neće", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Prema Ivanićevim riječima, BiH u posljednjih četiri mandata nije predmet zanimanja predsjednika Amerike ili Rusije, već je predmet puno nižeg nivoa birokrata u ministarstvima.

"Očekivati da će se svijet baviti nama potpuno je nerealno", kaže Ivanić. Što se tiče europskog puta, pojašnjava on, Europa neće nikoga tjerati da prilagođava svoj ustav, nego će samo tražiti da dobije stav BiH koja je unutar sebe složena državna zajednica, bilo kroz mehanizam koordinacije bilo kroz neki drugi način. Ivanić ističe da BiH nije jedina takva zemlja, jer su u Belgiji, na primjer, podjele možda i veće, piše Srna.

"Dakle, ne očekujem promjenu Daytonskog sporazuma. Mislim da je ova sadašnja politička ekipa u BiH imala mogućnost da neki dogovor postigne u okviru tzv. travanjskog paketa, ali to tada nije iskorišteno i mislim da za neko dogledno vrijeme nema šansi da Ustav BiH bude promijenjen", zaključio je Ivanić. Na sutrašnji dan navršava se 21 godina od kada je u američkoj bazi Right Peterson u Daytonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Kopirati
Drag cursor here to close