Kriza je u Federaciji

Ivanić: Neće doći do krize vlasti, niti će SNSD ući u Vijeće ministara

Vijesti / Flash | 26. 12. 2016. u 10:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne smatra da će doći do krize vlasti na razini BiH, niti ulaska SNSD-a u Vijeće ministara BiH.

Kazao je da kriza nije u strankama koje dolaze iz RS-a, te da imaju sedam zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, a SNSD šest.

Unutarnji odnosi unutar SDA i unutar Federacije BiH mogli bi, ocijenio je, eventualno dovesti do krize partnera u vlasti u tom bh. entitetu.

''S obzirom na politički raspored ne vidim nikakvu drugu političku kombinaciju koja bi mogla dovesti do toga da se u Federaciji BiH napravi drugačija preraspodjela, ali je to ograničeno isključivo na federalni dio Vijeća ministara BiH'', rekao je Ivanić na press-konferenciji u Banja Luci.

Smatra da neće biti veliki problem odgovoriti na pitanja iz upitnika Europske komisije koji je BiH dobila 9. prosinca, jer se radi mahom o tehičkim pitanjima.

Ističući da ipak ima i pitanja o kojima je moguće napraviti problem, a jedno od njih je i da li BiH planira promjene Ustava BiH, Ivanić je kazao da će sigurno po tom pitanju biti različitih pristupa.

''Ako hoćete da napravite problem, neće biti jedinstvenog odgovora. Ako želite da ga riješite, bit će moguć dogovor tako što će svako malo odustati od maksimalističkih cijeva i doći će se do minimuma zajedništva'', naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naglasio je da odgovori iz upitnika nisu dovoljni za status kandidata, već da BiH mora učiniti pozitivne političke pomake.

''Citirat ću kolege iz Bruxellesa koji su ponovili da nije realno očekivati napredak BiH dok ona ima OHR i strane faktore u vlastitim institucijama. To pokazuje da zemlja nije zrela. Suština jeste da, ako želimo biti zemlja kanidat, OHR se mora ugasiti, a strani predstavnici u institucijama BiH morat će napustiti ovaj prostor, u protivnom nećemo dobiti status kandidata. Oni koji o tome odlučuju morat će birati ili jedno ili drugo'', naveo je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close