Mali uredi,veliki apetiti

Ivanić deložira Čavaru iz zgrade Predsjedništva BiH?

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 17:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nedavno je kazao da već dugo traži da u zgradi Predsjedništva BiH budu samo institucije BiH, a ne i institucije Federacije BiH.

On je to obrazložio riječima da FBiH ima svoju vladu, svoj proračun i da je ona ta koja treba osigurati smještaj predsjedniku i potpredsjednicima.

"Predsjedništvo BiH je toleriiralo i produžavalo, ali trenutno su oni ovdje prisutni bez ikakvog pravnog osnova", rekao je Ivanić. On je naglasio kako nije dobro da jedan entitet ima privilegiran položaj u zajedničkim institucijama.

"Nadam se da će Vlada FBiH to riješiti i koliko znam osnovni problem je to što predsjednik i potpredsjednici nisu zadovoljni veličinom ureda. To nije nešto što Predsjedništvo BiH treba rješavati", istakao je Ivanić, piše N1.

Dodao je da entiteti u BiH trebaju biti jednaki, a ''ne da jedan ima privilegiran položaj u odnosu na drugi samo jer se nalazi u gradu u kojem je sjedište institucija BiH''.

Preveliki troškovi adaptacije

Vlada FBiH svoje prostorije je trebala dobiti u Vili Braun, bivšoj rezidenciji veleposlanstva SAD-a u BiH, ali do toga nije došlo.

Naime, predsjednik FBiH Marinko Čavara se aktom od 22. travnja 2015. godine obratio Vladi FBiH sa zahtjevom za iznalaženje trajnog smještaja, te je naveo da je sa predstavnicima Vlade FBiH i Službe za zajedničke poslove organa i tijela obišao predmetni objekt, da isti odgovara namjeni i odgovarajući je za smještaj Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH, te da se poduzmu aktivnosti za stvaranje uvjeta za preseljenje u navedeni objekt.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH potvrdio je u svom revizorskom izvještaju da je adaptacija "Vile Braun" za potrebe predsjednika FBiH Marinka Čavare neopravdana. U izvještaju, revizori navode da je na adaptaciju i opremanje objekta "Vila Braun" potrošeno 96.292 KM (79.708 KM za adaptaciju objekta i 16.585 KM za nabavu namještaja).

Dopredsjednici FBiH nisu preselili u novi objekt zbog prozora

Međutim, dopredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović su se usprotivili ovoj odluci Čavare te su naveli da navedeni prostor ne smatraju odgovarajućim za smještaj niti da isti ispunjava uvjete i standarde za normalno funkcioniranje.

"Nema službenog dopisa o tome od strane Predsjedništva BiH u posljednjem razdoblju. To je bila ranija odluka Predsjedništva BiH u prošlom mandatu 2010-2014 godine. Ja sam tražio od Vlade FBiH da riješi pitanje smještaja predsjednika i dva dopredsjednika FBiH. Na moje traženje oni su ponudili Vilu Braun, ja sam pristao, ali dopredsjednici nisu", rekao je za N1 Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Vlada FBiH je u međuvremenu donosila određene odluke o rješavanju prostora Vile Braun, ali na kraju nije dobila suglasnost Općine Centar za korištenje tog procesa.

"Na zadnjem sastanku sa premijerom, zamjenikom i predstavnikom zakonodavne vlasti dogovoreno je da žurno pristupe rješavanju tog problema jer Predsjedništvo BiH nije odobrilo dalji boravak, ali s obzirom da nije riješen dalji boravak nalazimo se u nedefiniranoj situaciji", istaknuo je Čavara.

Na pitanje zašto dopredsjednici FBiH, Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, nisu željeli preći u Vilu Braun, predsjednik FBiH odgovara da "oni nisu bili zainteresirani u prvom trenutku jer su smatrali da prostor nije odgovarajući zbog prozora koji se ne mogu otvarati. Ipak, pola godine poslije odlučili su se da žele preseliti u Vilu Braun."

Čavara je kazao da će njegov ured preseliti u adaptirane prostorije u roku od sedam dana čim Općina Centar da suglasnost za korištenje tog prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close