Partnerstvo s UNDP-om

Italija podržava mlade u BiH

Među različitim aktivnostima koje bi se trebale održati u narednim mjesecima, projekt će razviti i digitalnu aplikaciju za informiranje mladih o kulturnom, prirodnom i povijesnom naslijeđu BiH, uspostaviti ''TED Youth Talk'' za Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2021. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH Steliana Nedera potpisali su Sporazum o realizaciji novog projekta pod nazivom "BRIDGE – Building relations for intercultural dialogue in Bosnia and Herzegovina".

Cilj projekta, ukupnog iznosa od gotovo 800.000 eura je ulaganje u interkulturni dijalog i premošćivanje socijalne distance između različitih zajednica u zemlji, prvenstveno angažiranjem s mlađim generacijama. Mladi iz različitih sredina i zajednica bit će povezani ekološkim i kulturnim aktivnostima, avanturističkim turizmom i zaštitom okoliša, s ciljem podrške održivom razvoju i turizmu i promociji nevjerojatnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Projekt doprinosi jednom od ključnih prioriteta Okvira saradnje za održivi razvoj 2021.-25. u Bosni i Hercegovini, socijalnoj koheziji, pružajući podršku aktivnim i inkluzivnim zajednicama i civilnom društvu za održivi dijalog među građanima.

''Jako sam sretan što, zajedno s UNDP-om, pokrećemo projekat BRIDGE kako bismo pomogli posebno mladim ljudima da rade zajedno na projektima koji će biti usmjereni na pomirenje. U zemlji vidimo ogroman potencijal za mlade da budu aktivni i želimo im pomoći da ostvare taj potencijal'' - kazao je veleposlanik Minasi.

Projekt će također olakšati uspostavljanje "Igara za mlade bez nacionalnih granica Via Dinarica", u partnerstvu s lokalnim vlastima, školama, sportskim udruženjima, udruženjima mladih, planinskim i turističkim udruženjima i medijima. Italija je glavni donator, zajedno sa SAD-om, programa "Via Dinarica" kojim upravlja UNDP.

''Ako se mladim ljudima i njihovim obietljima iz različitih sredina kontinuirano budu pružale mogućnosti za međusobnu interakciju kroz aktivnosti učenja, kulture, umjetnosti, prirode i zabave, to će pomoći u izgradnji mostova preko socijalnih i kulturnih podjela te odvesti mlade u budućnost izgrađenu na povjerenju, boljem znanju i prihvatanju razlika'' - izjavila je Nedera.

Među različitim aktivnostima koje bi se trebale održati u narednim mjesecima, projekt će razviti i digitalnu aplikaciju za informiranje mladih o kulturnom, prirodnom i povijesnom naslijeđu BiH, uspostaviti ''TED Youth Talk'' za Bosnu i Hercegovinu i organizirati ''Nacionalno omladinsko prvenstvo u znanju'' među svim srednjim školama u zemlji, u suradnji sa partnerskim TV programom, koji će, također, uključiti nevladine organizacije iz cijele zemlje.

Italija i UNDP potvrđuju svoju snažnu posvećenost podršci održivom razvoju u Bosni i Hercegovini i ulaganju u mlade, obrazovanje, interkulturni dijalog i nacionalno pomirenje kako bi se oslobodio puni potencijal ove zemlje, priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close