Europski put

Istražna komisija: Tegeltija očekuje prijedlog Zakona u VSTV-u

Tegeltija je izjavio da su ovlaštenja ministara u Vijeću ministara mnogo veća nego u entitetskim vladama, kao i da Ministarstvo pravde nosi veliki teret u reformama.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2021. u 19:43 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je pred parlamentarnom komisijom da se nada da će uskoro biti usvojeni zakoni značajni za europski put BiH.

Tegeltija je kazao da se čeka da Ministarstvo pravde BiH predloži Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i da ima informaciju da je u završnoj fazi.

On je naveo da je stanovište Republike Srpske, o ovom zakonu, da je potrebno pristupiti cjelokupnoj reformi pravosuđa, ali da njegovo usvajanje neće biti blokirano u Vijeću ministara i da se može usvojiti prostom većinom glasova.

Tegeltija je rekao da nema neslaganja o Zakonu o sukobu interesa.

Članove Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama je interesiralo da li Tegeltija kao predsjedatelj može da učini više za brže usvajanje Zakona o VSTV-u. Član Komisije Zukan Helez pitao je šta će biti ako ministar ne dostavi Zakon tokom cijelog mandata, a predsjedatelj Damir Arnaut je sugerirao da Tegeltija može pokrenuti smjenu ministra Josipa Grubeše.

Tegeltija je izjavio da su ovlaštenja ministara u Vijeću ministara mnogo veća nego u entitetskim vladama, kao i da Ministarstvo pravde nosi veliki teret u reformama. O mogućnosti pokretanja smjene ministra, on je rekao članovima Komisije da su to već pokrenuli i da će se vidjeti kako će to proći.

Tegeltija je kazao da je usvojeni Zakon o javnim nabavkama prihvatljiv za EU, te da će 2022. biti još unaprijeđen.

Na današnjoj sjednici saslušane su i članice VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović. Članovima Komisije jedno od najinteresantnijih pitanja je bilo nekorištenje CMS-a za automatsko dodjeljivanje predmeta u Tužiteljstvu BiH, jer smatraju da se time otvara prostor za zloupotrebe.

Alihodžić je navela da je za tu činjenicu tek nedavno saznala i da je iznenađena. Simeunović, koja je i tužiteljica u Tužiteljstvu BiH, kazala je da još nekoliko tužiteljstava ne koristi CMS iako je to regulirano pravilnicima već više godina.

Ona je navela da postoje tehničke mogućnosti da CMS bude korišten u Tužiteljstvu BiH bez obzira na specifičnu organizaciju. Na konkretno pitanje je odgovorila da smatra da svako kršenje pravilnika predstavlja disciplinsku odgovornost.

Član Komisije Dragan Mektić rekao je da je nedavno razgovarao sa jednim tužiteljem Tužiteljstva BiH, koji mu je kazao da mu glavna tužiteljica već godinu i pol nije dostavila nijedan predmet i da on u tom razdoblju nije ništa ni radio.

Simeunović je rekla da ne zna za taj slučaj i da misli da je to nemoguće. Navela je da zamjenici vrše raspodjelu predmeta.

Članove Komisije je interesirao i slučaj disciplinskog postupka protiv bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koji je podnio ostavku prošle godine.

Alihodžić je kazala da je bila u Prvostupanjskom disciplinskoj komisiji koja je o tome odlučivala, navodeći da je imala 15 minuta vremena za odlučivanje i da joj se čini da je to bilo na ''ho-ruk''.

Kako je ispričala, nakon cjelodnevne rasprave u drugom postupku, rekli su joj da treba raditi i u Komisiji na Tegeltijinom slučaju. Navela je da joj je u 15.15 rečeno da do 15.30 moraju donijeti odluku.

Alihodžić je rekla da je ''nabrzinu pregledala'' i da joj je određeni član bio vrlo nejasan, kako je rekla, ''ni ovako, ni onako''.

Prema njenom mišljenju, potrebno je ograničiti mandate članova VTSV-a na četiri godine, kao i predsjednika sudova i glavnih tužitelja. Smatra da su zakoni dobri, ali da je problem što odlaze dobri ljudi, kao i što su plate jednake za sve iako u nekim manjim tužiteljstvima nema puno posla.

Simeunović je kazala da tužiteljstva moraju više raditi na slučajevima korupcije. Ona smatra da Tužiteljstvo BiH ima dovoljno tužitelja da radi učinkovitije, posebno ako se ima u vidu da će veći broj predmeta ratnih zločina biti prebačen na nižu razinu.

Naredna sjednica Komisije previđena je za 10. ožujak.

Kopirati
Drag cursor here to close