džihad nevjeste

Istraživanje: Zašto se žene žele udati za džihadiste?

Vijesti / Flash | 29. 08. 2015. u 19:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mišljenje da se žene priključuju Islamskoj državi samo zbog udaje je jednodimenzionalno, piše u najnovijem britanskom istraživanju Instituta za strateški dijalog i King's Collegeovog međunarodnog Centra za istraživanje radikalizacije iz Londona, prenosi express.hr.

Ističe se da žene privlači veći broj čimbenika, uključujući osjećaj izolacije, stav da se prijeti međunarodnoj muslimanskoj zajednici i obećanje sestrinstva, koji je posebno važan tinejdžericama.

"Mnogo se uložilo u romantično predstavljanje ISIS-a, što bi trebalo motivirati ljude da se pridruže, premda mi znamo da je realnost puno drugačija", izjavila jeMelanie Smith, jedna od autorica istraživanja.

U istraživanju stoji da na teoritoriju kojeg kontrolira Islamska država živi oko 550 žena sa zapada, a njihova glavna zadaća je da budu dobre supruge i majke. Neke su pokazale želju da se bore na prvoj liniji fronte, ali to im nije odobreno prema šerijatu, islamskom zakonu.

Svejedno, te iste žene igraju ključnu ulogu u propagandi kojom se regrutiraju druge žene.

"ISIS je dozvolio, pa čak se i pouzdaje u decentraliziranu mrežu izaslanika koji prenose i promoviraju njihovu propagandu, te šire njihovu viziju svijeta", zaključuje istraživanje.

Kao primjer naveden je slučaj 'terorističkih blizankinja' iz Velike Britanije, Salme i Zahre Halane, koje potiču žene da migriraju, a izbjegavaju cenzuru učestalim mijenjanjem nadimaka na internetu. One ujedno odgovaraju na sva pitanja zainteresiranih, pa je Salma tako jednoj ženi na Ask.fm-u rekla da se može udati čim stupi na teritorij Islamske države. Smith pak napominje da je to itekako točno, budući da je najdulje poznato razdoblje tijekom koje je žena živjela neudana u Islamskoj državi - dva mjeseca.

Žene su doduše isto tako svjesne i da njihovi brakovi možda neće biti dugog vijeka, čemu u prilog ide priča 'Shamse', liječnice iz Malezije koju je suprug zaprosio isti dan kad su se upoznali. Objavila se fotografiju s vjenčanja na kojem je nosila bijeli nikab (pokrivalo za lice) i uz koju je napisala: "Vjenčanje u zemlji džihada: Dok nas mučeništvo ne rastavi".

Koristeći društvene platforme poput Twittera, Facebooka, Tumblra i Ask.fm-a, istražitelji su pratili stotinjak žena kasne tinejdžerske dobi ili u ranim 20-ima (najmlađa je bila stara tek 13 godina), iz 15 zemalja, za koje vjeruju da žive u Islamskoj državi. Iako udaja nije jedini razlog zbog kojeg su se žene odlučile pridružiti Islamskoj državi, on je ipak važan čimbenik.

"Internetom se redovito širi slika lava i lavice, kojom se simbolizira ovo zajedništvo. Ono predstavlja snažnog, junačkog supruga, ali govori i da žene jačaju kad pružaju podršku svojim supruzima džihadistima", izjavili su autori istraživanja.

Svakako treba naglasiti postojanje velikog nesrazmjera između utopijskog društva kakvo predstavlja islamska propaganda i stvarnosti. Žene su počele pokazivati brigu oko neodgovarajuće zdravstvene skrbi, nedostatka električne energije i čiste vode, premda su žalbe izuzetak, piše Washington Post.

A upravo bi prikazivanje realnosti i ukazivanje na nedostatke u bajkovitom predstavljanju moglo odvratiti mlade žene od pridruživanja militantima. Na kraju istraživanja, istražitelji su napomenuli i da bi trebalo povećati broj mentorica i osoba koje pomažu ranjivim mladim ženama, jer takvih nedostaje na zapadu, a onaj mali broj s istoka je glasan i izrazito uvjerljiv.

Kopirati
Drag cursor here to close