izbor

Istočni Mostar: Tamo gdje počinje i završava bh. matematički apsurd

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 09:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istočni Mostar jedna je od općina nastala crtanjem entitetskih linija u Daytonu prije nešto više od dva desetljeća. Populacija jedne od najmanjih općina u zemlji danas će birati načelnika i članove općinske Skupštine, a pogled na liste kandidata otkriva realnost u kojoj se zemlja nalazi, prenosi N1.

Dobar dio ukupnog broja stanovnika nalazi se na listama, to su mahom stariji kandidati, a u tri sela koja čine ovu općinu, ukupno je nastanjeno 257 stanovnika: 142 muškarca i 115 žena.

Prema podacima s popisa stanovništva održanog 2013. godine, u ovoj općini živi 78 Bošnjaka, 11 Hrvata i 166 Srba. Dvije osobe na tom popisu nisu se izjasnile. Istočni Mostar čine tri sela: Zijemlja, Kamene i Kokorine. Potpuno izolirano od ostatka svijeta, daleko od Nevesinja, još dalje od Mostara.

Od 257 mještana, sedam njih je mlađe od četiri godine. 16 ih je staro od pet do devet godina dok je u ovoj općini prijavljeno 28 osoba starosti od 10 do 19 godina. 18 osoba je starosti od 20 do 29 godina, a 35 osoba je staro od 30 do 39 godina. Ostali su stariji od 39 godina...

U Istočnom Mostaru jutros je otvoreno jedino biračko mjesto za glasanje na lokalnim izborima. Tu će glasati registriranih 158 redovnih birača i 14 putem pošte. Dva kandidata za načelnika i četiri liste za skupštinu. Ukupno 24 kandidatkinje i kandidata.

Slika i prilika postdaytonske Bosne i Hercegovine. Da biste postali načelnik, treba vam stotinjak glasova u općini koja jedva postoji. U općini starih ljudi koja živi samo zbog postotka, zbog mape i balansa. U općini koja nema školu, liječnika, prodavnicu, vatrogasce.

Gdje nema kampanje, gdje se svi poznaju i gdje ne postoje tajne. Gdje počinje i završava svaka filozofija o budućnosti zemlje u kojoj mladih uskoro neće biti.

Kopirati
Drag cursor here to close