Dan RS

Istočna Hercegovina pred referendum: Nema priče o ratu

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 08:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici istočne Hercegovine, posebno Gacka i Bileće namjeravaju, što su potvrdili i u razgovoru za Agenciju Anadolija, odazvati se na pozive upućene sa plakata s porukom "Izađi na referendum - Srpska te treba" općinskih referendumskih povjerenstava i u nedjelju se pojaviti na zakazanom referendumu o 9. siječnju kao Danu RS-a, ali smatraju da zbog toga neće biti nikakvih novih sukoba niti rata u Bosni i Hercegovini kako se to govori proteklih dana i tjedana.

Gacko i Bileća, u istočnoj Hercegovini, kao i Foča u istočnom dijelu Bosne, oblijepljeni su ovih dana plakatima sa kojih se pozivaju da izađu na referendum.

Na oglasnim pločama u središtima gradova postavljeni su popisi na kojim se navode biračka mjesta, odnosno mjesna područja na kojim će stanovnici moći glasovati na referendumu koji je zakazan za nedjelju, 25. rujna.

Janko Vojpar, stanovnik Gacka, potvrdio je da će izađi na referendum.

"Hoću svakako. To je ljudska obaveza. Očekujem da će svatko izaći u RS-u", poručio je Janko.

Na pitanje da li je čuo da je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru kojom je zabranio sve aktivnosti na sprovedbi referenduma u RS-u, do konačne odluke te pravosudne institucije, čime je on praktično postao neustavan Vojpar kaže: ”Mislim da to nije uredu. Ne treba zabraniti nikome njegovu dobru volju”.

A, kada smo ga pitali je li sada važnije govoriti o referendumu ili o boljim uvjetima života i zapošljavanju, kaže: "O svemu tome. Da bude zapošljavanja, da bude radnih mjesta, sve to očekujem".

Na spomen strahuje li od rata, Janko odgovara hitro: "Ma kakav rat, nema rata. To šire oni koji su protiv države". "Nisam ja protiv bilo koga. Može BiH ovakva kakva jeste u EU. Ja sam miroljubiv čovjek, svim narodima mislim dobro", kaže Vojpar.

Poručuje političarima u BiH da bi bilo svima bolje treba raditi svjesno, ponosno, pošteno, ljudski, svakom dati njegovo pravo, svim ljudima dobre volje.

Drago Janjić, također stanovnik Gacka, ne zna još hoće li izaći na referendum. "Vidjet ću. Trebao bi izaći koliko mislim", smatra Drago.

Ipak, cijeni da bi trebalo biti više priče o radnim mjestima "da momci i cure rade". "U tome je stvar. Koliko je cura i momaka završilo škole, a nema posla", kaže Drago.

Na pitanje da li se boji novog rata u BiH Drago je možda dao i najduhovitiji odgovor do sada: "Ma ne bojim se, ja sam u penziji". "Nikome ne bi trebalo odgovarati da priča o ratu. Rat nikome nije brat", navodi Drago.

Zna to Drago najbolje jer je od 1992. stanovnik Gacka. Inače je iz Mostara. I bez novog rata teško živi u Gacku.

"Slabo je, nemam stan, nikakav smještaj. Ima nadogradnja gore u naselju. Stanujem tu, nemam bolje pa šta ćeš", veli Drago.

Kaže da političari u BiH trebaju voditi brigu o narodu. Svako je, kaže Drago, u svojoj kući domaćin svoje čeljadi.

Tako i političari u BiH, cijeni, "moraju voditi brigu o narodu".

Slična razmišljanja onim u Gacku i u Bileći. Preko puta Ravnogorskog parka u Bileći sreli smo Danila Stolicu.

"Hoću, izaži ću na referendum u nedjelju. Poruke su da izađu svi na referendum u RS-u masovno", poručio je Danilo.

Kada smo mu rekli da je Ustavni sud BiH zabranio aktivnosti na provođenju referenduma u RS-u te da je on u skladu s tim neustavan kaže: "Mislim da je to neustavni sud, nije ustavni nego neustavni sud. Nama vršljaju stranci po zakonima i donose odluku".

Ipak, Danilo ne smatra kako ima išta od priče da će zbog referenduma u RS-u u BiH biti sukoba i rata.

"To je onaj general pričao (Sefer Halilović). To je samo pucanje u prazno. Šta će on, kaže za 15 dana bi uništio, pobijedio Srbe. Ne bi to trebalo tako govoriti, to je prazna priča", kaže Danilo.

Poručuje političarima u BiH da bi se trebali baviti onim što je bitno za život naroda: o uvjetima u kojim narod živi, o proizvodnji, o ekonomiji, što je za narod, kaže dobro i prioritetno.

"Ovo su samo prazne priče tko će ovdje, tko će ondje, šta će ovdje, šta će ondje", smatra Danilo.

Na pitanje zašto onda više ne pričamo o proizvodnji i ekonomiji, a manje o stvarima koje izazivaju razdor Danilo veli: "Zato što smo mi nastrojeni, zapravo pojedine grupe nekim idealima od prošlih vremena i ostalo je to u sjećanju i ne mogu da se otrgnu od toga. Naravno i radi pozicije. Izgubili bi pozicije ako bi se govorilo o tome i radilo".

O svojim utiscima nakon vijesti iz Bruxellesa da je Bosna i Hercegovina napravila novi iskorak na europskom putu kaže: "Mislim da ne možemo, nama je to rano u EU".

"Zašto izlazi Engleska iz EU. Da je tamo dobro Englezi bi ostali, Engleza je skoro 70 milijuna. Da je bilo dobro ne bi napuštali oni EU. Ne daje nam nitko ništa tamo džaba ako nismo zaradili. Ako neće od nas da uzimaju neki dio što bi nas primili. Ne vidim ni zbog toga zašto nas hoće u EU? Ništa nam neće tako dati džabe ako ne zaradimo. Treba narod da nam dobro živi, da se bavimo ekonomijom i proizvodnjom, a ne stalno neke gluposti pričamo", smatra Danilo.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. rujna donio odluku kojom je odbio raniji zahtjev RS-a za preispitivanjem svoje odluke o proglašenju neustavnim 9. siječnja kao Dana RS-a, te donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provedbi referenduma u RS-u zakazanom za 25. siječanj.

Veleposlanici UO Vijeća za implementaciju mira (PIC), uz izdvojeno mišljenje Ruske Federacije upozorili su jučer vlasti RS-a kako "nakon odluke Ustavnog suda BiH ne postoji niti jedna pravna osnova za održavanjem referenduma u RS-u".

Kopirati
Drag cursor here to close