Svjetska mreža

Istinomjer članica Međunarodne mreže organizacija koje provjeravaju činjenice

Vijesti / Flash | 03. 04. 2017. u 13:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istinomjer je prošli tjedan postao certificirani član Međunarodne mreže organizacija koje se bave provjerom činjenica (International fact-checking network), te ujedno i jedna od 12 organizacija koje trenutno u potpunosti zadovoljavaju njen Kodeks.

Među ostalim certificiranim ''fact-checking'' inicijativama su i ''The Washington post fact checker'' iz SAD, ''Full fact'' iz Velike Britanije, ''Libération désintox'' iz Francuske, te međunarodna inicijativa ''Africa check''.

International fact-cecking network je forum koji okuplja medije i organizacije iz cijelog svijeta koje se bave provjerom činjenica, a koordinira je Poynter Institut za medijske studije.

IFCN je pokrenuta u rujnu 2015. godine, kada je objavljen i njen Kodeks (Code of principles), čiji je cilj da promovira dobre prakse i postavi standarde kojih će se pridržavati sve članice mreže. Pored 12 organizacija čije je članstvo nedavno certificirano, u radu mreže sudjeluje još 30-ak organizacija iz dvadeset različitih država.

U proteklih mjesec dana Istinomjer je prošao kroz detaljan proces aplikacije i provjere načina rada i djelovanja, koji mora biti u suglasnosti s pet principa kodeksa IFCN-a (nepristranost u radu, transparentno isticanje metodologije rada, navođenje izvora informacija, financiranja, te dosljedna ispravka netočnih navoda).

''Nakon što je naša aplikacija prošla proces procjene i odobrena od Unutrašnjeg odbora IFCN-a, Istinomjer je još jednom dobio potvrdu da posao koji obavlja radi kvalitetno, nepristrano i transparentno'', stoji u priopćenju Istinomjera.

Kopirati
Drag cursor here to close