Istekao rok za prijavu

'Zaboravnim' dužnosnicima novčane kazne zbog ne prijavljivanja podataka o imovini

Nositelje javnih funkcija u Kantonu Sarajevu, koji su propustili prijaviti imovinu i prihode sljeduje novčana kazna.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine zakonom su previđene kazne od 1.000 do 2.500 KM. Nešto više od stotinu nositelja  javnih funkcija u Kantonu Sarajevo nije u roku prijavilo prihode i imovinu.

Nositelje javnih funkcija u Kantonu Sarajevu, koji su propustili prijaviti imovinu i prihode sljeduje novčana kazna. Rok za godišnje prijavljivanje imovine istekao je 31. siječnja. Kako pišeŽurnal nešto više od stotinu prekršajnih naloga već je upućeno na njihove adrese.

Na listi “zaboravnih” dužnosnika su i tri sarajevska načelnika, Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar, Nedžad Koldžo načelnik Općine Novo Sarajevo te načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Uočljivo je da su prijave propustili dostaviti u većem broju vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, istog onog koje je prošle godine u SDA-SBB-DF većini izglasalo povećanje iznosa svojih paušala i naknada u komisijama. Tu je i niz vijećnika iz drugih općina, potom članova nadzornih i upravnih odbora i direktora, a kompletan popis je dostupan na ovom linku.

U travnju prošle godine usvojen je Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nositelja javnih funkcija u Kantonu Sarajevu. Izabrani i imenovani dužnosnici, potom nositelji izvršnih funkcija i savjetnici na kantonalnoj razini te načelnici i vijećnici općinskih vijeća na području ovog kantona moraju prijaviti prihode i poklone, zatečenu imovinu te njeno porijeklo. Obaveza se odnosi i na bliske srodnike i povezane osobe nositelja javnih funkcija.

Za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine zakonom su predviđene kazne od 1.000 do 2.500 KM.

Nadležnost za provođenje ovog Zakona povjerena je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Prošlogodišnji podaci o imovini nositelja javnih funkcija javno su dostupni na stranici Ureda. Uporedo, tu su objavljeni i registri imenovanih osoba te zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close