Izvanredno zasjedanje

Islamska zajednica: Ako RS ne poništi priznanja ratnim zločincima, neka to učini OHR

Vijesti / Flash | 29. 10. 2016. u 14:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska zajednica u BiH traži od Narodne skupštine Republike Srpske da poništi Odluku o dodijeli priznanja počiniteljima najtežih ratnih zločina, smatrajući da ona predstavlja institucionalno izrugivanje vrijednostima, institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka i brutalan atak na Okvirni sporazum za mir u BiH.

''Ukoliko Skupština RS-a ne poništi odluku o priznanjima ratnim zločincima u interesu mira i suživota, zahtijevamo od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da on to učini'', rekao je šef Ureda reisu-l-uleme Rifat Fetić nakon izvanrednog zajedanja Vijeća muftija i Rijaseta IZ BiH.

Zahtijevaju od Narodne skupštine Republike Srpske da, u interesu mira i suživota, ali i u cilju svođenja odgovornosti za zločine na njihove počinioce i skidanja hipoteke sa srpskog naroda, poništi svoju odluku o dodjeli priznanja počiniocima ratnih zločina i genocida.

Od državnih i političkih institucija BiH, Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i od međunarodnih asocijacija za ljudska prava, IZ očekuje da se izjasne o veličanju ratnih zločinaca odlukama Narodne skupštine RS-a.

Na zasjednju je pozdravljena odluka OSCE-a u BiH da vrati povelju koju mu je dodijelila Narodna skupština RS uz očekivanje da i drugi diplomati koji su nazočili sjednici Skupštine upute javno izvinjenje žrtvama zločina i genocida.

''U protivnom, Islamska zajednica će razmotriti uvjete dalje suradnje s njima, a o položaju Bošnjaka u RS-u uputit će promemoriju relevantnim međunarodnim institucijama i organizacijama u svijetu'', poručio je Fetić.

Kopirati
Drag cursor here to close