Financijski problemi

Islamska država bilježi pad prihoda za trećinu

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 16:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihodi Islamske države i broj stanovnika na teritoriji pod njenom kontrolom opao je za oko trećinu, priopćila je analitička firma sa sjedištem u SAD-u, opisujući pad prihoda kao prijetnju njenoj dugoročnoj vladavini u samoproklamiranom kalifatu.

Prihodi ultraradikalne sunitske grupe, također poznate kao ISIL, opali su na 56 milijuna dolara u ožujku s oko 80 milijuna dolara u sredini prošle godine, priopćila je analitička firma IHS.

Dnevna proizvodnja nafte opala je na 21.000 barela s 33.000 barela u istom vremenskom roku, dok su proizvodni kapaciteti pretrpjeli štete od zračnih udara koje je uglavnom nanijela koalicija pod američkim vodstvom.

''Islamska država još uvijek je sila u regiji, ali su njeni prihodi značajno opali i pojačali su izazove grupi koja upravlja svojim teritorijem u dugoročnom razdoblju'', navodi visoki analitičar IHS-a Ludovico Carlino u izvještaju.

Teritorija pod njenom kontrolom smanjila se za oko 22 posto od sredine 2014. godine, dok je broj stanovnika na toj teritoriji također opao s devet na otprilike šest milijuna.

''Manje je ljudskih i poslovnih aktivnosti koje se oporezuju; isto se odnosi na imovinu i zemljište koji se konfisciraju'', izjavio je visoki analitičar IHS-a Columb Strack.

Skoro 50 posto prihoda grupe dolazi od poreza i konfiskacije, 43 posto od prodaje nafte, a ostalo od šverca drogom, prodaje električne energije i donacija, navodi se u izvještaju.

Grupa je počela dopuštati ljudima osuđenim na smrtnu kaznu da budu pošteđeni u zamjenu za isplate u gotovini, u pokazatelju financijskih problema, dodaje analitička kompanija.

Također je uvela nove poreze na aktivnosti kao što su postavljanje satelitskih antena ili napuštanje gradova. Globa se također može odrediti zbog pogrešnog učenja Kurana, navodi se u izvještaju, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close