Pravomoćno osuđeni

Iscenirali prometnu nesreću kako bi prevarili osiguravajuće društvo

Uslijed nelogičnosti u prijavi nezgode, Garant osiguranje iz Brčkog zatražilo je prometno vještačenje koje je pokazalo da oštećenja na vozilima nisu mogla nastati na način kako su sudionici navodne nezgode opisali.
Vijesti / Flash | 02. 11. 2020. u 16:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv dvojice Brčaka optuženih da su s ciljem prevare osiguravajućeg društva iscenirali prometnu nezgodu počinivši kaznena djela zlouporabe osiguranja i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Okončanjem postupka pred lokalnim pravosuđem, Marko Tikvić (50) i Dušan Malić (36) pravosnažno su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od pet, odnosno tri mjeseca, priopćeno je iz Tužiteljstava Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo Distrikta provelo je kazneni postupak protiv Tikvića i Malića što su na njima poznatom mjestu, po prethodnom dogovoru i s ciljem da prvooptuženi od osiguravatelja u Republici Austriji naplati kasko osiguranje za svoje vozilo, udarom Malićevog kamiona namjerno oštetili Tikvićev automobil BMW.

Oni su zatim iscenirali prometnu nezgodu tako što su oštećena vozila dovezli i pozicionirali u kanal pored lokalnog puta u mjestu Donji Rahić. Kad je naišla policijska patrola, oni su joj prijavili da se dogodila prometna nezgoda dajući neistinite informacije o okolnostima njenog nastanka.Ne znajući za njihovu namjeru, policijski službenici sačinili su i ovjerili zabilješku o prometnoj nezgodi s materijalnom štetom, te Maliću izdali prekršajni nalog kojeg je prihvatio. Tikvić je potom oštećenja na automobilu prijavio kao štetu osiguravajućoj kući Generali ver. AG - Wien u Republici Austriji, radi naplate kasko osiguranja.

Uslijed nelogičnosti u prijavi nezgode, Garant osiguranje iz Brčkog zatražilo je prometno vještačenje koje je pokazalo da oštećenja na vozilima nisu mogla nastati na način kako su sudionici navodne nezgode opisali.

Tužiteljstvo je potom otvorilo istragu tijekom koje su sumnje osiguravajućeg društva u cijelosti potvrđene, te je došlo do podizanja optužnice protiv Tikvića i Malića.

Obojici su stavljena na teret kaznena djela zloupotreba osiguranja i ovjeravanje neistinitog sadržaja i to, Tikviću kao izvršiocu, a Maliću kao njegovom pomagaču.

U postupku pred sudovima, Tužiteljstvo Distrikta dokazalo je sve točke optužnice, nakon čega su njih dvojica pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od pet, odnosno tri mjeseca. Uz to, presudom su obavezani na snošenje troškova kaznenog postupka u iznosu od preko sedam tisuća maraka, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close