Enda Kenny

Irski premijer podnio ostavku

Vijesti / Flash | 11. 03. 2016. u 08:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irski premijer na odlasku Enda Kenny nije jučer na prvoj sjednici novog parlamenta uspio dobiti mandat za sastav nove vlade te je podnio ostavku.

Novi saziv irskog parlamenta okupio se u četvrtak prvi put na konstituirajućoj sjednici, nakon parlamentarnih izbora krajem veljače, no dogovor o novoj vladi zasad se i ne nazire nakon neriješenih rezultata izbora.

Kenny, šef stranke centra Fine Gael, dobio je glasove 57 zastupnika, 94 su glasovala protiv njega a 5 ih je bilo suzdržano.

Kenny je potom podnio ostavku irskom predsjedniku Michaelu Higginsu ali će ostati na funkciji dok se ne oformi nova vlada.

"U skladu s Ustavom, vlada i premijer nastavit će raditi dok se ne imenuju nasljednici", potvrdila je vlada u priopćenju.

Stranka Ende Kennyja Fine Gael i dalje je najveća stranka u Dailu, donjem domu parlamenta, s 50 zastupničkih mjesta, unatoč tome što je izgubila 24 zastupnika na izborima 26. veljače.

Oporbena stranka desnog centra Fianna Fail ima 44 zastupnika. Njezin predsjednik Michael Martin također nije uspio u četvrtak u svojem naumu da dobije mandat za sastav vlade, kao ni šef Sinn Feina Gerry Adams.

Mediji nagađaju da bi iduća vlada mogla biti koalicija Fine Geal i Fianna Fail, dviju stranaka koje su povijesni suparnici.

Nacionalistički Sinn Fein inzistira da neće ući u koaliciju ni s jednom od tih dviju stranaka desnog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close