Domet od 300 kilometara

Iran uspješno testirao raketu kratkog dometa Fateh 110

Vijesti / Flash | 04. 08. 2012. u 12:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je uspješno testirao projektil kratkog dometa opremljen sustavom za navođenje koji planira instalirati na budućim projektilima koje proizvede, priopćio je u subotu ministar odbrane Ahmad Vahidi.

"Sa četvrtom generacijom rakete Fateh 110, oružane snage naše zemlje u stanju su da pogode i unište kopnene i morske mete, neprijateljske stožere, raketne lansere, skladišta s municijom, radare i druge tačke", navodi službena novinska agencija Irna Vahidijheve riječi, prenosi Reuters.

Fateh 110 ima domet od oko 300 kilometara, javila je Irna, što znači da će biti u stanju da napadne samo najbliže iranske susjede.

Objava je uslijedila nakon rastućih napetosti zbog iranskog nuklearnog programa, za koji Islamska Republika tvrdi da je isključivo namijenjen proizvodnji energije, ali za koji zapadne zemlje vjeruju da ima za cilj razvoj atomske bombe.

"Koristeći nove metode navođenja, sistemi lociranja meta instalirani su na rakete i tokom testiranja njena sposobnost da pogodi metu bez grešaka uspješno je dokazana", izjavio je Vahidi.

"Svi budući projektili koje proizvede ministarstvo odbrane bit će opremljeni tim sustavima", dodao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close