Iz 'kafane' u institucije

Radončić - Čović: U restoranu dogovoreno da se političke teme riješe u institucijama

Vijesti / Flash | 15. 08. 2016. u 18:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Dragan Čović i Fahrudin Radončić najavili su za idući tjedan zajednički sastanak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, odnosno susret svih čelnika vladajuće koalicije u Federaciji BiH.

Kako prenosi „Avaz“, nakon večere u Pologu kod Mostara, za koju su obojica kazali da je to bila prijateljska razmjena mišljenja, Čović je poručio kako je potrebno vratiti povjerenje unutar vladajuće koalicije.

''Nema jednostavno nijednog razloga da mi svoj europski i euroatlantski put ne ubrzamo, da reforme koje smo kroz agendu definirali ne osnažimo i ne izvršimo'', kazao je čelnik HDZ-a BiH.

Radončić je kazao da bi sljedećeg tjedna trebao biti održan sastanak predsjednika tri stranke.

''Ovo je večeras bilo jedno potpuno privatno druženje, razmjena mišljenja, stavova, otvaranje hrvatsko-bošnjačke knjige unutar koalicijskih odnosa i ja sam, po običaju, kao i predsjednik Čović, potpuni optimist'', kazao je Radončić.

Komentirajući najavljeni referendum u Republici Srpskoj Radončić je to nazvao antidaytonskom aktivnošću i izrazio svoju zabrinutost najavom njegovog održavanja.

''Očekujemo da će u Republici Srpskoj i kod predsjednika Dodika prevladati razum i nadamo se, iskreno, da ovo nije nikakav test za neke mnogo ozbiljnije i teže incidentne situacije'', kazao je Radončić.

Čović je pozvao Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika da dogovorom riješe ovaj problem. BiH mora biti jedinstvena sa svim obilježjima i atributima države BiH. A,to opet možemo samo sjedeći zajedno i te probleme polako riješiti, ne iritirajući bilo tko koga. Jer ovo je BiH, država tri konstitutivna naroda i svih koji se ne izjašnjavaju tako i to moramo uvijek uvažavati – ustvrdio je Čović.

Podsjetimo, Čović je danas ovaj sastanak najavio kao radnu večeru koja će prethoditi sastanku sa Bakirom Izetbegovićem u narednim danima.

Lider HDZ-a je pozvao lidera SDA da sjedne sa Miloradom Dodikom i da, kako je kazao, pokušaju riješiti probleme oko Srebrenice.

''Mi živimo na način da komuniciramo, između ostalog tako razgovarajući i rješavamo probleme. Ja ću večeras imati radnu večeru s gospodinom Fahrudinom Radončićem, a vidjet ćemo kad će biti prigoda u narednih nekoliko dana da sjednemo i s gospodinom Izetbegovićem'', kazao je danas Čović novinarima u Širokom Brijegu, gdje je došao na svetu misu povodom blagdana Velike Gospe.

Podsjetimo, Čović je nakon sastanka Dodika i Izetbegovića rekao kako se pregovori o mehanizmu koordinacije trebaju vratiti iz 'kafane' u institucije, ali ipak se odlučio održati 'radnu večeru' u restoranu, izvan institucije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close