Nije prihvatljiv koncept stranke

Inzko osuđuje ideje SDA i veličanje zločinaca

Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila formulirati svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2019. u 19:01 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika je nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi s deklaracijom SDA koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke. Budući da su neki pogrešno protumačili njihov odgovor, visoki predstavnik želi pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA, priopćeno je danas iz OHR-a.

Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila formulirati svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije.

Visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obvezan da inzistira na punom poštivanju Daytonskog sporazuma, prenosi N1.

On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantira suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.

Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih dužnosnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata. Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna osoba štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi.

Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu s beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim razinama, navodi se u priopćenju iz Ureda visokog predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close