Korak naprijed, nazad dva

Inzko: Pitanja Grada Mostara isključivo moraju riješiti političke stranke

Vijesti / Flash | 08. 06. 2016. u 17:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina nije napravila značajne korake u smislu reformi nakon što je u Bruxellesu predana aplikacija za članstvo u Europsku uniju (EU), pitanja Grada Mostara isključivo moraju riješiti političke stranke kao i iznaći rješenje za rješenje problema na javnom RTV servisu, zaključak je dvodnevnog sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) na kojem se razmatrala trenutna situacija u BiH, javlja Anadolija.

BiH u dvije čekaonice

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a jučer i danas održali su sastanke s predsjednikom Središnje izborne komisije BiH Ahmetom Šantićem i predstavnikom Koalicije "Pod lupom" za slobodne i fer izbore o sveukupnoj političkoj situaciji u BiH, uključujući i postojeće izazove koji trenutno koče napredovanje BiH i provođenje reformi. 

"Mi smo prije svega pozdravili aplikaciju BiH od 15. veljače, neke članice izrazile su žaljenje da nije postignut neki veliki napredak nakon toga. Brzina je drugo pitanje, ali je zemlja bar odučila o svojoj putanji, to je europski put i nema nazad. BiH je odlučila također i za članstvo u NATO i imamo odluku o toj putanji. Tu je Ruska Federacija izdvojila svoje mišljenje, nije se mogla složiti. Ipak se Rusi nisu mogli složiti, oni će dati zasebnu izjavu. BiH je 2010. poslala pismo NATO sa suglasnošću članova Predsjedništva BiH", rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dodajući kako bi BiH "volio vidjeti u dvije čekaonice: za članstvo u NATO i Europsku uniju".

Upravni odbor, prema njegovim riječima, izrazio je podršku vlastima BiH da nastave s reformama, ali samo uz "konkretne rezultate - ne procedure".

Odljev mozgova

"Također, tragedija je odlazak ljudi iz zemlje, odljev mozgova. Svi oni su uspješni u inozemtvu. Upravni odbor je pozdravio uspješne pregovore između MMF-a i organa BiH u vezi reformi u cilju odražavanja fiskalne stabilnosti. Mi apeliramo da se obveze ispoštuju, MMF će uplatiti novac kada se urade reforme."

Na današnjem sastanku, kako je istaknuo Inzko, bilo je riječi i o stanju na javnim radio-televizijskim emiterima, dodavši da vlasti moraju pronaći adekvatno rješenje za prikupljanje RTV takse.

"Također, rečeno je da je puno pitanja koja jesu rješiva, ostalo neriješeno. Potrebno je naći rješenja za otvorena pitanja: neka su trivijalna, već osam godina nemamo Regulatornu agenciju za plin na državnom nivou, ako ne bude izbora u Mostaru bit će 12. godina kako se to nije dogodilo, to se mora riješiti. Imamo i pitanje javne radio-televizije, u cijeloj zemlje kao i njena financijska održivost. To je nešto za žaljenje, da nema metoda za prikupljanje pretplate", istaknuo je Inzko.

Nerješena rješiva pitanja

Predstavnici članica PIC-a, kako je dodao Inzko, također su osudile "negativne i huškačke politike u BiH" kao i slavljenje osuđenih zločinaca.

"Pitanje koje nije riješeno je i obrazovanje, To je izuzetno važno sfera gdje se previše vremena troši na korištenje sustava obrazovanja za naglašavanje razlika. Također, pitanje negativne retorike koja vodi k podjelama, zemlje PIC-a su izrazile žaljenje ponovo, to nije ništa novo. Puno energije se potrošilo na to, umjesto da se radi na reformama. Neprikladno je da lider na bilo kojoj strani slave ratne zločince, vidimo ulice nazvane po njima, studentskog doma na Palama, to je potpuno neprihvatljivo", poručio je Inzko.

Dodao je kako je bilo riječi i o nedavno usvojenom jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva provedenog 2013. godine.

"Dali smo podršku direktoru Agencije za statistiku BiH Velimiru Jukiću da obavlja svoj posao, u skladu sa zakonima. IMO tim je bio ovdje, vrlo aktivno, da bi održao međunarodno standarde, ti standardi su provedeni i na Jukiću je da radi svoj posao", zaključio je Inzko.

Izbori u Mostaru: Odgovornost je na HDZ-u i SDA-u

Da će se u BiH lokalni izbori održati 2. listopada ove godine podsjetio je prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce G. Berton dodajući da je OHR izrazio podršku međunarodne zajednice predstavnicima društva koji prate odvijanje izbornog procesa kao i Središnjoj izbornoj komisiji kako bi se izbori održali u fer atmosferi.

Posebna tema bilo je pitanje Grada Mostara u kojem se lokalni izbori nisu održali od 2008. što je nazvao kršenjem ljudskih prava.

"Upravni odbor je pozvao nadležne da postignu rješenje kako bi Mostarci bili u mogućnosti glasovati kao i svi drugi. Najveća je odgovornost na političkim strankama i SDA i HDZ-a, Mostar mora ostati jedinstvena jedinica. Mislim da je neprihvatljivo da je raspored fotelja važnija od osiguranja prava građanima, Mostarcima da glasuju", istaknuo je Berton.
Prema njegovim riječima, OHR je spreman ponuditi ekspertizu i savjete, ali rješenje leži isključivo na bh. vlastima.


Kopirati
Drag cursor here to close