Novi plan

Inženjerijske postrojbe izlaze na granice?

Uz redovnu informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata, pred ministrima bi se trebalo naći informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH iz Srbije i Crne Gore
Vijesti / Flash | 25. 06. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije BiH pripremile su novi plan djelovanja s ciljem obrane granice BiH, koji podrazumijeva postavljanje prepreka na lokacije koje su pogodne za ilegalne prelaske, a sudbina te analize bit će poznata nakon sjednice Vijeća ministara u tehničkom mandatu u četvrtak, 27. lipnja, piše "Glas Srpske".

Uz redovnu informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata, pred ministrima bi se trebalo naći informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH iz Srbije i Crne Gore, sa prijedlogom mjera i planom aktivnosti o angažiranju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju lokaliteta nelegalnog ulaska migranata. 

Predsjedništvo BiH još polovicom travnja zadužilo je Vijeće ministara u tehničkom mandatu da dostavi sveobuhvatan plan za djelovanje institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa nadležnostima radi sprečavanja povećanog priliva migranata, nakon čega su ministarstva sigurnosti i obrane zadužena za izradu plana. 

U toj raspodjeli poslova resor obrane je zadužen za dio u vezi sa angažiranjem inženjerijskih jedinica s ciljem zaprečavanja prelaza koje koriste migranti na granicama BiH, Srbije i Crne Gore. 

Granica BiH iznosi 1.605 kilometara, a nadležni u BiH su sa kolegama iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore ranije radili na zaprečavanju pogodnih lokacija za ilegalne prelaske migranata, te krijumčarenja ljudi i robe. 

BiH i Srbija su 2015. godine parafirale "Elaborat zaprečavanja putnih pravaca pogodnih za ilegalni prelazak prevoznim sredstvima". 

Srbija je prije dvije godine zapriječila četiri, a Granična policija BiH sedam lokacija, dok su ranije relizirani projekti te vrste sa Hrvatskom i Crnom Gorom, kojima je zapriječeno više od 100 pogodnih lokacija, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close