Mostar

Interventna policija u Uborku: Prosvjednici dobili prekršajne naloge

U petak ujutro 20-ak policajaca došlo je ispred deponije Uborak kako bi omogućili kamionima da uđu na deponiju.
Vijesti / Flash | 06. 12. 2019. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vi bi trebali da zabranite kamionima da istovaraju (smeće)'', poručili su prosvjednici ispred poduzeća Deponija u Mostaru policiji kojoj je naređeno da ih ukloni ispred deponije.

Naime, u petak ujutro 20-ak interventnih policajaca MUP-a HNŽ-a došlo je ispred deponije Uborak kako bi omogućili kamionima da uđu na deponiju.

Kako javlja reporter Bljeska, policija je izdala prekršajne naloge prosvjednicima zbog blokade deponije, a Nijaz Hodžić iz Udruge građana ''Jer nas se tiče'' kazao je da će prekršajne naloge predati odvjetnicima te da će podići tužbu.

Posjetimo, lokada deponija Uborak kod Mostara nastavljena je u petak, a prosvjednici kažu da neće prestati sve dok se ne ispune zahtjevi aktivista koji su blokirali to odlagalište komunalnog otpada.

Prosvjednici - Interventna policija u Uborku: Hoće li kamioni ući na deponiju?

Foto: Bljesak.info / Prosvjednici

Unatoč temperaturama blizu nule i jakom vjetru aktivisti su protekle noći proveli ispred odlagališta te ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je sanacija i premještanje odlagališta na novu lokaciju.

Foto: Bljesak.info / Policija legitimira i izdaje prekršajne naloge

Podsjetimo i da je Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" zatražila sastanak s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo, ministrom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ajdinom Teletovićem, županijskim ministrom građenja i prostornog uređenja Suadom Hasandedićem te mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo je nedavno zahtjev JP-a Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole, dok je Vlada FBiH prošloga tjedna preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

Foto: Bljesak.info / Kamioni sam smećem ispred deponije

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Foto: Bljesak.info / Interventna policija u Uborku

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema. Odlagalište je tada deblokirano nakon dogovora s gradonačelnikom Mostara da se formira poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju, međutim, pola godine kasnije ništa u vezi s tim nije urađeno, upozorili su prosvjednici. 

Foto: Bljesak.info / Kamioni sam smećem ispred deponije
Kopirati
Drag cursor here to close