Urgentno pitanje, ali ...

Interresorna radna grupa rad privodi kraju: Izborna reforma bez rješenja za Mostar

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 18:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, koja ima zadatak da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i Zakona o financiraju političkih stranaka, privodi kraju svoj rad.

Predsjedavajući Interresorne radne grupe Branko Petrić je večeras nakon sjednice radne grupe kazao novinarima da su završili s jednim dijelom, te da ostaje još tehnička priprema materijala koji će biti potpisan i upućen u parlamentarnu proceduru.

''Nažalost, moramo utvrditi da rješenja za grad Mostar nisu ponuđena. U skladu s našim ranijim zaključkom, može se očekivati da će politički faktori koji odlučuju o tome u najskorije vrijeme naći rješenje i uputiti u proceduru po hitnom postupku, tako da bismo izbore mogli na vrijeme raspisati za sve općine i gradove u BiH, 2. ili 3. Svibnja'', naveo je Petrić, koji je i član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Govoreći o usuglašenim prijedlozima, istaknuo je da prevladavaju tehničke izmjene, otklanjanje nekih zakonskih nesuglasnosti i neodređenih normi.

''Pitanja koja su fundamentalnog karaktera za izborni proces, koja su otvarana i u našim izvještajima o radu i u javnosti tijekom izbora, bila su na dnevnom redu. O njima je raspravljano i nije se došlo do nekakve značajnije suglasnosti o izmjenama i ostaje stanje kakvo je bilo'', naveo je Petrić.

Po njegovim riječima, jedno od takvih pitanja je i pitanje cenzusa. Povećanje cenzusa nije dobilo potrebnu većinu i ostaje postojeći cenzus.

''Kada su u pitanju tip i karakter listi, također ostaju postojeća rješenja, imamo otvorene liste'', dodao je Petrić.

Naveo je da ostaje dosadašnji način nominiranja i imenovanja biračkih odbora, gdje politički subjekti koji sudjeluju u izborima nominiraju i predlažu, poslije žrijeba, članove biračkih odbora.

''Ali će SIP BiH u okviru postojećih zakonskih propisa, podzakonskim propisima, a i radom na terenu, pogotovo obukom, učiniti da se otkloni najveći dio nedostataka na biračkim mjestima koje čine članovi biračkih odbora'', naveo je Petrić.

Kada su u pitanju žene na listama, on kaže da, pošto su liste otvorene, mora postojati najmanje 40 posto manje zastupljenog spola, pa bio to ženski ili muški spol.

''Redoslijed na otvorenoj listi nije utvrđen i nije bitan, pogotovo na otvorenoj listi glasači glasaju za kandidata bez obzira tko je na kom mjestu na listi'', kazao je Petrić.

Genjac: Ostalo malo vremena za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za grad Mostar

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Halid Genjac izjavio je večeras da je, što se tiče provođenja presude u slučaju "Sejdić-Finci“, Interresorna grupa od početka imala pristup da je to pitanje vezano za opće izbore i da se to rješava nakon općinskih izbora.

"Po svoj prilici to će morati tako i biti. Što se tiče grada Mostara, to je urgentno pitanje, istovremeno vrlo zamršeno i teško pitanje. Ostalo nam je vrlo malo vremena da napravimo prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH vezanih za grad Mostar da bi se provela odluka Ustavnog suda BiH", upozorava Genjac, koji je i zastupnik u Domu naroda državnog parlamenta.

Po njegovim riječima, to vrijeme koje se sad svodi na par sedmica, mora biti iskorišteno racionalno.

"Prije svega od strane predstavnika gradskih odbora SDA i HDZ, a zatim i najužih političkih rukovodstava SDA i HDZ-a da pokušaju, ulažući maksimalan kompromis, pronaći rješenje", kazao je Genjac.

Potvrdio je da određenih pomaka ima, ali još se ne može garantirati da ima i dovoljno elemenata za obostrano prihvatljivo rješenje i da ima dovoljno vremena da se i dalje eksperimentira.

"Očigledno je da vrijeme postaje ključni faktor", poručio je Genjac.

Upitan što će biti ukoliko se ne postigne dogovor za grad Mostar, odgovorio je da postoji više opcija i da se svi slažu da se izbori u gradu Mostaru moraju održati.

Smatra da bi bilo nedopustivo da se "produži ova agonija u smislu legitimnosti i gradonačelnika i pitanja gradskog vijeća“.

"Ako se ne bude pronašlo rješenje, da li je to moguće održati u skladu sa postojećim, važećim, statutom i odgovrajućim pravilima koja važe na osnovu tog statuta? Da li, u krajnjem slučaju, pozvati u pomoć i OHR koji ima daytonsku ulogu da otkloni smetnje u civilnoj implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma kad nastanu ti problemi? To su neke opcije o kojima treba razmišljati. Ali, prije svega, mislim da treba tražiti rješenje u dijalogu političkih stranaka i to političkih stranaka bez kojih se ipak u Mostaru ovo ne može riješiti", zaključio je Genjac.

Krišto: HDZ BiH čini sve da dođe do implementacije odluke Ustavnog suda BiH za grad Mostar

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Borjana Krišto izjavila je večeras u Sarajevu da se na političkoj razini čini sve da se dođe do rješenja kada su u pitanju izbori za grad Mostar.

"Ali rješenja za grad Mostar se moraju tražiti u okviru parlamentarne većine, odnosno parlamentarnih stranaka", istaknula je Krišto.

Dodala je da HDZ BiH čini sve da u okvirima Izbornog zakona dođe do implementacije odluke Ustavnog suda BiH za grad Mostar.

"To rješenje i ti prijedlozi ne ovise samo od jedne stranke, nego od drugih i u okviru toga moramo tražiti rješenja kao i za ostale druge stvari ili nerješene probleme kad je u pitanju BiH", kazala je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close