Ovlaštenja

Inspekcija RS-a apelira: Ne vršite samoinicijativno testiranja na koronavirus

Navodi se i da je Institut za javno zdravstvo svim zdravstvenim ustanovama u RS-u blagovremeno uputio preporuke za postupanje s ciljem ranog otkrivanja bolesti
Vijesti / Flash | 02. 03. 2020. u 14:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republička zdravstvena inspekcija apelira na građane da ne vrše samoinicijativno testiranja na bolest izazvanu novim koronavirusom u privatnim laboratorijima, jer isti nisu ni ovlaštene ni stručne za takve vrste ispitivanja.

"Zakonom o zdravstvenoj zaštiti zabranjeno je obavljanje mikrobiološke djelatnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama, i za isto je propisana prekršajna kazna u iznosu od 10.000 KM do 100.000 KM. Testiranje uzoraka na novi koronavirus obavlja Univerzitetski klinički centar Republike Srpske za svoje pacijente, dok za pacijente iz drugih bolnica testiranje vrši Institut za javno zdravstvo RS", priopćeno je iz Inspektorata RS-a.

Navodi se i da je Institut za javno zdravstvo svim zdravstvenim ustanovama u RS-u blagovremeno uputio preporuke za postupanje s ciljem ranog otkrivanja bolesti, što uključuje i kriterije i procedure za testiranje uzoraka u ovlaštenoj laboratoriji.

 

"U RS-u nema potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa, ali su mjere opreza i predostrožnosti podignute na višu razinu, upravo u cilju suzbijanja rizika od nastanka i širenja bolesti. Nadležni organi provode niz mjera koje su primarno fokusirane na rano otkrivanje sumnjivih slučajeva i blagovremeno zbrinjavanje eventualno oboljelih", navodi se u saopštenju.

Ponovo je upućen apel svim građanima koji su posljednjih 14 dana boravili u Italiji, Kini, Južnoj Koreji, Iranu ili su u drugoj zemlji bili u kontaktu s oboljelim osobama, da se telefonom jave nadležnom domu zdravlja, koji će im dati preporuke za postupanje i pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Kopirati
Drag cursor here to close