Petrov i Kovač u Stocu

Inicijativa za Stolac: Što se omaklo hrvatskom izaslanstvu

Vijesti / Flash | 11. 10. 2016. u 07:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za Stolac oglasila se priopćenjem za javnost u povodu posjeta dopredsjednika hrvatske Vlade Bože Petrova i ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača toj općini, u kojem se ističe kako su taj posjet doživjeli kao posjet Europske unije Stocu te da je to prva članica koja se oglasila i došla u Stolac kako bi poslala poruke za koje kažu da su poučne, ali daleko od toga da su umirujuće.

''Pozdravljamo predstavnike hrvatske vlade koji su izjavili da žele da se u Stocu 'poštuju norme, da se međunarodne institucije uključe, da se poštuje poredak u BiH, da se dogode izbori u Stocu, ali pod vladavinom zakona i prava'', navodi se u priopćenju.

''Pri inzistiranju na poštovanju normi, hrvatskom izaslanstvu se 'omaklo', pa je svojom nenajavljenom posjetom prekršila međunarodne norme ponašanja, ne poštujući uobičajene procedure pri posjetima dužnosnika drugim državama. Čak i stavljajući međunarodne norme po strani, običaj je da se u tuđu kuću ulazi nakon što se kuca, kako domaćin ne bi pomislio da je gost bahat'', dodaje se.

Iz Inicijative napominju i kako su predstavnici članice Europske unije sastali samo s predstavnicima jedne stranke te izjavili kako će dati podršku Hrvatima u BiH.

''Želimo također napomenuti da nasilje, kao i kršenja zakona BIH, treba da utvrde za to zadužene institucije i da se tek onda neko ozbiljan može opredijeliti za podršku. U suprotnom bi mogao doći u situaciju da unaprijed daje podršku nekome, za koga bi se, nakon završene istrage, moglo utvrditi da nije poštovao norme i poredak u BiH'', navodi se u priopćenju.

Iz Inicijative također izražavaju nadu kako je Europska unija, sada nakon posjeta njezine članice, upoznata s osnovnim činjenicama o neravnopravnosti i neregularnostima u Stocu.

"Kao npr. od 4 milijuna proračuna opčine Stolac, načelnik Bošković iz HDZ-a, koji je na vlasti 12 godina, dodijelio je svega 5 posto proračunskih sredstava građanima koji nisu hrvatske nacionalnosti, iako je takvih 40 posto u Stocu. Od 115 zaposlenih u općinskim institucijama samo 10 nisu Hrvati, a sve glavne pozicije u javnim poduzećima zauzeli su Hrvati. I pored toga čuli smo u nedjelju da je članica EU dala podršku HDZ-u, koji je na vlasti u Stocu 26 godina, istovremeno tvrdeći da su Hrvati u Stocu već 26 godina majorizirani. Nismo razumjeli", ističe se u priopćenju Inicijative za Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close