Uzrupacija vlasti

Inicijativa za Stolac: Protiv Boškovića podnijeta kaznena prijava zbog lažnog predstavljanja

Vijesti / Flash | 04. 02. 2017. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Protiv Stjepana Boškovića, kao osobe koja je protivno Ustavu, zakonu i Statutu općine Stolac, od dana 7.11.2016. godine izvršila uzurpaciju vlasti u općini Stolac, podnijeta kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je ovakvim protuzakonitim prisvajanjem vlasti učinilo kaznena djela ‘Lažno predstavljanje’ iz člana 369. stava 1. i stava 2., kao i kaznenog djela ‘Posebni slučajevi krivotvorenja isprava’ iz člana 374. stav 1. točka c), d) i e) Kaznenog zakona FBiH'', priopćeno je iz Inicijative za Stolac.

Inicijativa za Stolac navodi kako je s ovim datumom je prestao njegov mandat načelnika, kojeg je dobio na lokalnim izborima održanim 2012. godine, te su time prestala i sva ovlaštenja koja imao u razdoblju trajanja mandata.

Također, Inicijativa za Stolac je uputila Federalnom tužiteljstvu zahtjev da od Županijskog tužiteljstva HNŽ-a preuzme provođenje kaznene istrage i gonjenja počinitelja u predmetima pokrenutim po ovoj i još devet kaznenih prijava, zato što ovo tužiteljstvo nije poduzelo nikakve ili nije poduzelo odgovarajuće radnje u cilju sprovođenja krivične istrage i osiguranja dokaznog materijala.

''Opravdano sumnjamo da je ovo tužiteljstvo svoj rad podredilo političkom utjecaju, zbog čega ne izvršava svoje zakonom određene dužnosti, te se ne može očekivati ni da će gonjenje počinitelja u ovim predmetima Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a provesti efikasno'', rečeno je iz Inicijative.

Inače, ostalih devet kaznenih prijava podnijete su u razdoblju od 22.09.2016. godine do 23.01.2017. godine, protiv više osoba koje su različitim inkriminiranim radnjama, djelujući zajednički ili pojedinačno shodno zaduženjima koja su dobili kao članovi grupe, očigledno međusobno dobro povezani i koordinirani, djelujući kao organizirana grupa udružena prvenstveno s ciljem otklanjanja prepreka i pripremanja za učinjenje kaznenih djela Prijevare pri glasanju i Izborne prevare prilikom održavanja Lokalnih izbora 2016. godine za Općinsko vijeće općine Stolac i načelnika općine Stolac, sve u konačnici s ciljem da ovakvim djelovanjem lažiraju volju birača i bez postajanja iste, svojim članovima osiguraju položaje izabranih ili imenovanih dužnosnika i rukovoditelja, te im time neosnovano omoguće upravljanje i raspolaganje javnim sredstvima i uživanje privilegija koje sa sobom nosi obavljanje ovih funkcija.

''Budući da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, smatramo da se ni jednom pojedincu ili grupi, bez obzira na politički, statusni ili drugi položaj koji uživa ne može dopustiti da građanima ukrade demokraciju ili da prema vlastitom nahođenju uzurpira vlast. Od nadležnih državnih organa zahtijevamo hitno procesuiranje i kažnjavanje počinitelja'', priopćeno je iz Inicijative za Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close