nezakonito

Inicijativa za Stolac Općinsko vijeće šalje Ustavnom sudu

Vijesti / Flash | 31. 03. 2017. u 09:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ, HSP i nezavisni kandidat Vidoje Maslać su nezakonito izabrali dopredsjednika Općinskog vijeća stolac na konstituirajućoj sjednici održanoj 23. ožujka, tvrdi u priopćenju za javnost Inicijativa za Stolac navodeći kako HDZ BiH Stolac ''političkim djelovanjem vrlo tanke većine želi umanjiti značaj i položaj nehrvata u općini Stolac, a time uskratiti pravo u jednakom sudjelovanju u donošenju odluka i raspodjeli proračuna''.

''Predsjednik Općinskog vijeća nije izabran iz razloga što HDZ BiH Stolac ne želi postići sporazum s Inicijativom za Stolac kojim bi se uklonile nefunkcionalne i diskriminirajuće Statuta i Poslovnika o radu Općine Stolac. Između zahtjeva da se sva prava ostvaruju po postotku osvojenih glasova (Inicijativa za Stolac 41%) tražimo da se konačno profesionalizira pozicija predsjedavajuće OV Stolac kako bi predsjedavajući zaista mogao biti u službi građana'', navodi se u priopćenju Inicijative koja tvrdi da je HDZ BiH je ''kao i nebrojeno puta do sada nastavio političkom silom ignorirati zahtjeve izabranih predstavnika povratnika''.

Inicijativa navodi kako je HDZ BiH već dan poslije sjednice naložio ''nelegalno izabranom dopredsjedniku iz HDZ-a BiH da sazove narednu sjednicu, pozivajući se na članak Poslovnika o radu koji mu to dozvoljava kada je predsjednik odsutan i spriječen, što u konkretnom primjeru nije slučaj''.

''Na prvoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 30.3.2017. godine glasovima HDZ-a, HSP-a i neovisnog vijećnika Vidoja Maslaća usvojen je Proračun za 2017. godinu, iako čak nije bilo ni javne rasprave o proračunu, a s vijećnicima Inicijative za Stolac se uopće nije razgovaralo o proračunu. Vijećnici Inicijative za Stolac nisu iskoristili svoje pravo glasa ni za jednu odluku, smatrajući da Općinsko vijeće nelegalno funkcionira iz razloga jer nije u potpunosti konstituirano, te su najavili da će po ovom pitanju podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako vijećnici Inicijative za Stolac u Općinskom vijeću Stolac neće glasovanjem sudjelovati u radu OV-a ''sve dok načelnik Stjepan Bošković, koji predvodi HDZ-ovu većinu, konkretnim, jasnim i nedvosmislenom koracima ne iskaže opredijeljenost za ukidanjem diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima, kao i ostalim građanima, općine Stolac''.

''Ne pristajemo na beskonačno odlaganje rješavanja životnih pitanja koji već desetljećima opterećuju naše građane! Vijećnici inicijative za Stolac će u potpunosti sudjelovati u OV Stolac samo ukoliko ovo tijelo bude donosilo odluke koje su na dobrobit svih građana, kojim se omogućuje jednakopravnost u pristupu javnim službama, proračunskim sredstvima i drugim resursima općine. Od načelnika općine i HDZ BiH Stolac, koja ima većinu u Općinskom vijeću, zahtijevamo postizanje političkog dogovora i potpisivanje dokumenta o uspostavljanju jednakopravnosti i proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka, kao i ostalih građana, u općini Stolac, s precizno utvrđenom dinamikom realizacije'', navodi Inicijativa za Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close