Igor Crnadak

''Imamo jake argumente, očekujem da otpad neće biti na Trgovskoj gori''

''Imamo čvrste argumente iza kojih stoje brojne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na razini BiH. Očekujem da se sve dobro završi'', istaknuo je.
Vijesti / Flash | 16. 09. 2019. u 21:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da BiH ima jake argumente protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, na samoj granici s BiH, u blizini općine Novi Grad/Bosanski Novi.

O tom problemu će govoriti na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će biti skrenuta pozornost na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na spomenutoj lokaciji.

Nakon sastanka s načelnikom Općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslavom Drljačom, Crnadak je rekao da su sve razine vlasti uključeni u tu ''borbu''.

''Imamo čvrste argumente iza kojih stoje brojne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na razini BiH. Očekujem da se sve dobro završi'', istaknuo je.

Načelnik Drljača smatra da je, kako je naveo, sazrelo vrijeme za cjelovitu frontu u osporavanju namjera Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u vojarni Čerkezovac.

Podsjetio je da po tom pitanju postoji suradnja lokalnih zajednica iz oba bh. entiteta te s općinama Dvor i Petrinja u Hrvatskoj.

''Bitno je iskoristiti sve mehanizme da ne dođe do toga da Trgovska gora bude odlagalište'', kazao je Drljača.

Ukoliko Hrvatska ne odustane od svoje namjere, smatra da treba pokrenuti sudski ili postupak međunarodne arbitraže kako bi se zaštiti građani BiH.

Podsjetio je da će Novom Gradu/Bosanskom Novom 27. rujna biti održano prosvjedno okupljanje građana u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak u utorak će u Banja Luci razgovarati i s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a uoči 53. generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču.

Kopirati
Drag cursor here to close