Sudovanje

<i>Jaransko</i> upošljavanje: Avaz raspalio po Meddžidi Kreso

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 08:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Suda Meddžida Kreso štimala je natječaje, objavio je Dnevni avaz navodeći kako upravo ''kada Meddžida Kreso na samom kraju svog 12-godišnjeg mandata predsjednice Suda BiH populistički pokušava govoriti o svojim kolegama iz pravosuđa kako zapošljavaju svoju djecu, treba ogoliti suštinu - upravo je Kreso ta koja je zloupotrijebila službeni položaj na čelu Suda BiH i primala djecu svojih prijatelja preko protekcije''.

Avaz navodi kako je Kreso, gostujući u jednoj TV emisiji, spomenula ''mamicu iz VSTV-a'' čiji je sin po povratku sa školovanja u inozemstvu izabran na čelo jedne federalne agencije bez natječaja.

''Iako se u konkretnom slučaju radi o stručnjaku svjetske reference, mladom čovjeku koji svoje izuzetno stručno znanje želi implementirati u odgovarajućim vrlo stručnim agencijama Federacije, i zaposlenju u skladu s procedurama i iznimno strogim stručnim uvjetima koje je predvidjela Vlada FBiH, Meddžidi Kreso to nije smetalo da takvu osobu indirektno diskreditira u korist svojih potpuno anonimnih i nerelevantnih novoprimljenih mezimčadi. I to primljenih samo po jednom uvjetu - jaransko-porodične protekcije!'', piše Avaz.

Možda predsjednici Suda, koju mnogi javno optužuju - pa i pojedinci iz Suda BiH - za njenu nacionalnu netrpeljivost, uistinu smeta što je taj inozemno uspješni mladi čovjek Srbin i što želi da se vrati u BiH, piše Avaz i navodi kako je Meddžida Kreso ''u korupciji je do guše''.

''Dovoljno je, primjera radi, pogledati ili objaviti transkripte iz političke optužnice protiv Fahrudina Radončića i njezinih SMS poruka jednoj osobi. U njima ona eksplicitno objašnjava kako će rado završiti prijem u radni odnos na očito namještenom natječaju Suda BiH inače kćerke 'svojih dragih prijatelja Vesne i Nijaza Merdanovića''', piše Avaz i dodaje kako je riječ o nekada poznatom sarajevskom nogometašu Nijazu Merdanoviću i njegovoj kćerki Lajli, ''čija su jedina referenca poznati roditelji i to da je završila pravo u Sarajevu''.

Avaz navodi kako su ''posebna priča imovinski kartoni njezine najuže obitelji'' i brojne primjedbe ''koje ovih dana dolaze svom silinom: od toga da je Kreso godinama vršila pravu kadrovsku čistku stručnih suradnika i sudaca po etničkom i prijateljskom kriteriju, do toga da je svojim privatiziranjem kadrovske politike značajno degradirala ugled Suda BiH''.

U Avazovom tekstu navodi se i kako Kreso uporno ''trčkara po raznim veleposlanstvima'' kako bi sačuvala dominantni utjecaj jedne političke stranke na Sud.

''Nije nikakva tajna bliskost predsjednice Suda s pojedincima iz samog vrha SDA i izuzetna strastvenost u davanju instrukcija da se sudski potamane neistomišljenici i rivali njenih sivih eminencija'', navodi Avaz i dodaje kako Kreso ''zatvara oči pred rođačko-zavičajnom šemom njezinih miljenika, braće Dubravka i Aljoše Čampare''.

''Uz njenu pomoć, tzv. pet obiteljima instaliralo je svoje ljude i u Sudu ali i u Tužiteljstvu BiH, a o nižim razinama sudske vlasti da se i ne govori'', objavio je Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close