Neustavno

Ignoriranje Ustavnog suda: Ograničeno kretanje i nošenje zaštitnih maski ostaje na snazi

''Federalno ministarstvo zdravstva nije zaprimilo odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2020. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezano za naredbu Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva kojom je na području Federacije BiH, entiteta u BiH, ograničeno kretanje u periodu od 23 do pet sati, kao i obaveznom nošenju zaštitnih maski, oglasili su se iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Anadolu Agency.

''Federalno ministarstvo zdravstva nije zaprimilo odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također, Federalno ministarstvo zdravstva ne može komentirati odluku Ustavnog suda BiH, nego će nakon zaprimanja i analize obrazloženja odluke, a u okviru svojih nadležnosti, poduzeti aktivnosti u cilju provedbe odluke Ustavnog suda BiH. Napominjemo da su naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o ograničenom kretanju u periodu od 23 do pet sati i obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i druge propisane mjere, i dalje na snazi'', istaknuli su iz ministarstva.

Dodaju da Krizni stožer FMZ-a svakih 14 dana donosi mjere na osnovu epidemiološke situacije u cilju zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa, te podsjećaju da građani pridržavanjem ličnih mjera štite svoje, zdravlje najbližih i zdravlje svih.

Ustavni sud BiH u utorak je elektronskim putem održao redovnu sjednicu Velikog vijeća na kojoj je donesena odluka da mjera ograničenja kretanja i nošenja maski tijekom pandemije novog koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close