General pukovnik Senad Mašović

Njihova je smrt postala simbol prijateljstva i pomoći američkog i francuskog naroda BiH

Vijesti / Flash | 20. 08. 2019. u 16:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 24. obljetnice tragično stradalih američkih diplomata Josepha Kruzela, Roberta Freisera, Samuela Nelsona Drewa i francuskog vojnika Stephanea Raoulta, na Igmanu je 20. kolovoza 2019. godine, uz vojne počasti održana komemorativna ceremonija.

Na spomen-obilježju, na mjestu njihove pogibije, vijence su u okviru službene ceremonije položila izaslanstva Predsjedništva BiH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Veleposlanstva SAD-a u BiH, Veleposlanstva Republike Francuske u BiH, Misije OESS-a u BiH te Stožera NATO-a u Sarajevu. Nakon njih, vijence su položili predstavnici lokalnih vlasti i boračkih organizacija.

 

Izaslanstvo MO i OS BiH predvodili su načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general pukovnik Senad Mašović i pomoćnik ministrice obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović.

U prigodnom govoru, general Mašović je podsjetio na žrtvu koju su američki diplomati i francuski vojnik dali u naporima za okončanje krvavog rata u Bosni i Hercegovini.

Foto: PR / General pukovnik Senad Mašović

''Oni zaslužuju poštovanje svih građana BiH, ali i cijelog svijeta, a naša je obaveza da nikad ne zaboravimo njihovu žrtvu'', rekao je general Mašović.

''Njihova tragična smrt postala je i ostala simbol prijateljstva i pomoći američkog i francuskog naroda Bosni i Hercegovini. Narodi BiH i danas prepoznaju tu pomoć i zahvalni su na tome. Također, ponosan sam što na ovom mjestu mogu reći da Oružane snage BiH daju svoj doprinos u očuvanju i izgradnji mira i sigurnosti u cijelom svijetu te na taj način demonstriraju istu onu humanist koja je odlikovala ove heroje kojima danas odajemo počast'', dodaj je general Mašović.  

Prigodnim riječima obratili su se i američki veleposlanik u BiH Nj.E. Eric Nelson, otpravnik poslova francuskog veleposlanstva u BiH Xavier Rouard, kao i šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Bruce Berton.

Američki diplomati iz ureda Richarda Hoolbrokea, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona - Jospeh Kruzel, Robert Freiser i Nelson Drew te francuski vojnik Stephane Raoult, tragično su izgubili život na igmanskom putu 19. kolovoza 1995. godine, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ulica u kojoj se danas nalazi Veleposlanstvo SAD-a u BiH nosi naziv veleposlanika Roberta Freisera.

Kopirati
Drag cursor here to close