Apelacijsko vijeće Državnog suda

Idući tjedan presude za zločine u Srebrenici i Mostaru

U četvrtak, 28. ožujka, izreći drugostupanjsku presudu Miletu Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine počinjene na području Mostara 1993 i 1994.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2019. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Državnom sudu je idući tjedan zakazano izricanje presude Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti na području Srebrenice u srpnju 1995.

Bogdanoviću će presuda po optužnici koja ga tereti da je, kao zapovjednik Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su sudjelovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u srpnju 1995., biti izrečena u ponedjeljak, 25. ožujka.

Apelacijsko vijeće Državnog suda će u četvrtak, 28. ožujka, izreći drugostupanjsku presudu Miletu Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine počinjene na području Mostara 1993 i 1994., javlja BIRN

Puljić je prvostupanjskom presudom oslobođen optužbi da je dozvolio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbu Tužitejstva i ukinulo tu odluku, te se suđenje vodilo iznova.

Sjednica pred Apelacijskim vijećem, na kojoj će biti iznesene žalbe na prvostupanjsku presudu kojom je Dragan Janjić osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina u Foči, zakazana je za utorak, 26. ožujak.

Janjić je prvostupanjskom presudom iz listopada 2018. proglašen krivim da je kao pripadnik policije u kolovozu 1992. udarao, a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina, dok je oslobođen optužbi za nezakonito uhićenje više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Obrana Sakiba Halilovića i Elfete Veseli, koji se terete za zločin počinjen na području Zvornika, 29. ožujka će iznijeti završne riječi.

U optužnici je navedeno da Halilović kao zapovjednik Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje – Kamenica nije poduzeo radnju obavještavanja nadređenih niti mjere da se kazni ubojstvo 12-godišnjeg dječaka u zaseoku Bajrići, za šta se tereti Veseli.

U idućem tjednu je planiran nastavak suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Bužimu, Tesliću, Foči, Brčkom, Bosanskoj Krupi, Donjem Vakufu, Ilijašu, Vlasenici, Rudom, Zvorniku, Rogatici i Sarajevu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close