Razočarenje

Nije dopuštena provjera diploma parlamentarcima!

''Nemam komentara, ništa mi nije jasno. Rečeno nam je da nemamo pravo raditi provjere, jer narušavamo pravnu sigurnost"
Vijesti / Flash | 07. 02. 2019. u 16:21 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij tajništva Parlamentarne skupštine BiH neće moći provjeravati diplome državnih službenika i namještenika, stav je Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Kenan Vehabović, tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je i potencirao provjeru svih diploma uposlenika Parlamenta kazao je da su dobili instrukcije iz
Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH , zbog čega je razočaran.

''Nemam komentara, ništa mi nije jasno. Rečeno nam je da nemamo pravo raditi provjere, jer narušavamo pravnu sigurnost", rekao je Vehabović za agenciju Patria.

"A, ako imamo lažne diplome, to ne narušava pravnu sigurnost?", pitao je Vehabović.

Dodao je da je izgleda ostalo samo na novinarima da otkrivaju mutne radnje u vezi diploma, pa zato poziva sve da se obrate direktoru Agencije za zaštitu osobnih podataka Petru Kovačeviću koji je donio ovakvu odluku.

"Zatražio sam provjeru diploma za sve uposlene u Parlamentu BiH, najvišeg zakonodavnog tijela u Bosne i Hercegovine. Prvo je moja diploma na popisu za provjeru, pa svih ostalih uposlenika. Od toga se neće odustati. Čekam instrukcije od Agencije za zaštitu osobnih podataka, a nakon toga inspekcija nek odradi svoj dio posla", kazao je Vehabović.

Krivotvorenje diploma i njihova zloupotreba je dugogodišnji problem bh. institucija, koji je zasluženu pozornost zadobio tek u proteklom periodu kada su novinari Žurnala objelodanili kako je moguće dobiti diplomu srednje škole za samo 17 dana i 2500 KM.

Nakon inicijative Vehabovića provjere diploma zatražila je i Vlada Federacije kao I Parlament Federacije. Za sada se po ovom pitanju nisu izjašnjavali u Vijeću ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close