IDDEEA

IDDEEA tvrdi: Nismo mi odgovorni za ažuriranje podataka na izborima

Vijesti / Flash | 21. 09. 2016. u 11:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) nije nadležna niti odgovorna za obradu i ažuriranje podataka nego samo za tehničko administriranje Središnjeg biračkog popisa, odnosno za održavanje evidencija, servera i mreže za prijenos podataka.

Priopćeno je to danas iz IDDEEA-e, a povodom navoda vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva i Općinskom vijeću Novog Sarajeva Roberta Pleše "da se njegov otac koji je preminuo 2006. još nalazi na biračkom popisu, kao i tisuće drugih preminulih građana...", a zašto odgovornost, između ostalih, adresira i na IDDEEA-u.

U odgovoru na te navode iz IDDEEA-e ističu da su za obradu podataka i njihovu točnost nadležni organi unutrašnjih poslova (MUP-ovi) i matični uredi, "jer se CBS kreira na osnovu podataka iz evidencije o jedinstvenom matičnom broju (JMB), evidencije prebivališta i boravišta državljana BiH i evidencije o osobnim iskaznicama, a podatke u ove evidencije dostavljaju/unose nadležni MUP-ovi".

''U slučaju smrti, lokalni matični uredi taj podatak dostavljaju nadležnom MUP-u, a nadležni MUP provodi postupak i vrši izmjenu u evidencijama čiji je vlasnik. IDDEEA nije vlasnik ovih evidencija niti ima zakonsku nadležnost za vršenje ovih izmjena'', pojašnjava ova agencija u priopćenju za javnost, navodeći da je Središnje izborno povjerenstvo upoznato sa ovim procesom, te da su ranije upozoravali i MUP-ove i općine, ali i SIP na rizike koji se javljaju u slučaju neadekvatne obrade podataka.

Kako se u priopćenju navodi, između IDDEEA-e i SIP-a postoje točno definirane nadležnosti o načinu i sadržaju dostavljanja podataka iz CBS-a. "Podatke u evidencije, u skladu s Zakonom o IDDEEA-i, kao i odredbama Zakona o JMB, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i Zakona o osobnoj iskaznici državljana BiH, dostavlja nadležni organ koji vodi evidencije o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čime se stvara elektronska kopija podataka".

''Nadležni ili izvorni organ je institucija koja obrađuje podatke i koja je vlasnik podataka koji se dostavljaju u evidencije koje održava IDDEEA. Za određivanje JMB-a, prijavu i odjavu prebivališta i boravišta i izdavanje osobnih iskaznica nadležna su ministarstva unutarnjih poslova – MUP-ovi (u FBiH županijski, u RS-u MUPRS, a u Brčkom Javni registar Brčko distrikta BiH), koji su u ovom slučaju nadležni organi'', navodi se.

Navodi se, također, da je IDDEEA isključivo nadležna za tehničko održavanje i elektronsko arhiviranje podataka i informacija koje se vode u evidencijama definiranim Zakonom o IDDEEA-i, kao javnog dobra na nivou Bosne i Hercegovine.

''Presjek CBS-a se, dakle, pravi na osnovu podataka koje su u evidenciju unijeli nadležni organi nakon provedenog postupka u skladu sa zakonskim propisima. Informaciju o tome zašto se u ovoj evidenciji našla osoba koja je preminula 2006. godine može dati isključivo nadležni organ gdje je osoba bila prijavljena, odnosno matični ured gdje su se vodili podaci za navedenu osobu'', navodi IDDEEA u odgovoru na spomenute navode.

Kopirati
Drag cursor here to close