Transparency Internationa

IDDEEA traži kršenje zakona

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 09:12

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) smatra da je prijedlog Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) za 2018. godinu, u kojem IDDEEA predlaže izuzimanje nabavki identifikacijskih dokumenata od primjene Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, suprotan zakonu i europskoj pravnoj stečevini.

Transparency International BiH je stoga uputio komentar na Nacrt programa rada IDDEEA-e za iduću godinu, a u priopćenju za javnost upozorio da bi takav prijedlog IDDEEA-e doveo u pitanje cilj i svrhu Zakona, kao i kompletnog sustava javnih nabavki u BiH, te otvorio nove mogućnosti za zloupotrebe.

Propisi iz pravne stečevine Europske ne predviđaju izuzimanje nabavki identifikacijskih dokumenata od provođenja postupaka, naglašava također Transparency International.

Predlaže da IDDEEA, umjesto prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama s ciljem izuzimanja identifikacijskih dokumenata iz postupka javnog nadmetanja, uskladi svoje aktivnosti prije svega sa Zakonom, ali i sa svojim proklamiranim strateškim ciljevima i međunarodnim standardima.

''U protivnom, pristup u kojem se ide na prilagođavanje zakona pojedinačnim potrebama i interesima, umjesto da se osiguraju uvjeti za njegovo poštivanje, ukazuje na potpuno zanemarivanje zakonskog i institucionalnog poretka i produbljuje pravnu nesigurnost, prisutnu već godinama. Nakon višestrukog poništavanja tendera za nabavku pasoških knjižica zbog nepravilnosti u samoj proceduri, ali i u tenderskoj dokumentaciji, što je dovelo i do zastoja u izdavanju dokumenata građanima BiH, umjesto da provođenje nabavki uskladi sa Zakonom, IDDEEA predlaže izmjene Zakona o javnim nabavkama. Kao razloge za ovakav prijedlog, IDDEEA navodi nemogućnost Agencije da utiče na odluke Ureda za razmatranje žalbi BiH te činjenicu da je više puta poništena tenderska dokumentacija što znatno produžava trajanje cjelokupnog postupka nabavke identifikacijskih dokumenata'', navodi se u priopćenju Transparency Internationala.

Ta organizacija ističe da je IDDEEA upravo svojim nezakonitim postupanjem u prethodnom razdoblju izravno utjecala na donesene odluke jer je propisivala nekonkurentske uvjete suprotno zakonskim propisima.

Revizori su i ranije utvrdili da IDDEEA u procesu nabavke osobnih dokumenata nije omogućila provedbu transparentnog načina nabavke osobnih dokumenata niti izbor optimalnog tehnološkog rješenja s aspekta sigurnosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti elektronske lične karte, naveo je Transparency International u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close